Američtí vojáci v Moldavsku jako nový plán B pro Ukrajinu

Američtí vojáci v Moldavsku jako nový plán B pro Ukrajinu

Přeorientují se nyní Američané na Moldavsko, které aktuálně provádí kroky směřující k možnému vstupu do NATO? Očekává se další válka v Podněstří nebo se tam pouze soustřeďují síly pro boje o Oděsu?

Zdá se, že se nyní začíná NATO soustřeďovat na Moldavsko, kde aktuálně probíhá vojenské cvičení. V zajímavém článku se dozvíte nejen o aktuálním dění v oblasti, ale také o možných důvodech koncentrace amerických vojáků a francouzských žoldáků právě v Moldavsku.

V případě ruského vítězství a rozpadu Ukrajiny by Moldavská republika mohla být považována za předváděcí prostor pro jednotky USA a NATO.

V malé Moldavské republice, která se Evropské unii začíná jevit jako schránka pro rýsující se ruské vítězství na Ukrajině, se může schylovat k velké katastrofě. Není jisté, zda by takový plán uspěl. Moldavsko ale není nejstabilnější zemí na světě, národ je rozdělen na proevropské a proruské elementy.

Američtí vojáci jsou v současné době v Moldavsku po boku rumunských vojáků, údajně v rámci vojenského cvičení nazvaného JCET 2024 (Joint Command Exchange Training), které začalo 1. dubna a má trvat do 19. dubna.

V prohlášení moldavského ministerstva obrany se uvádí:

„Cílem cvičení je společný výcvik a výměna zkušeností mezi moldavskými, rumunskými a americkými speciálními silami a také zlepšení interoperability mezi zúčastněnými kontingenty. Letošního ročníku se zúčastní také zástupci Státní ochranné a bezpečnostní služby a speciální jednotky Pantera.“

Tato cvičení nejsou nová, ale s vývojem situace na sousední Ukrajině nabyla nové naléhavosti.

USA sponzorují tzv. Strategický dialog mezi Moldavskem a USA v moldavském hlavním městě Kišiněvě.

Spolupráce, včetně reformy soudnictví a boje proti korupci, lidských práv, podpory pluralitního mediálního prostředí a mediální politiky respektující práva, boj proti dezinformacím, diverzifikace a stabilita dodávek energie, modernizace a restrukturalizace obranného sektoru, civilní ochrana, správa hranic , kybernetická bezpečnost, boj proti přeshraničním hrozbám, boj proti nelegálnímu obchodu se zbraněmi a střelivem, boj proti šíření zbraní hromadného ničení a souvisejících materiálů, humánní řešení potřeb uprchlíků a posilování mezilidských vztahů.

Spojené státy přislíbily Moldavsku novou ekonomickou, bezpečnostní a humanitární pomoc ve výši téměř 320 milionů dolarů. Tato pomoc zahrnuje 30 milionů USD nenávratné rozpočtové podpory vyplacené v prosinci 2022 na nákup elektřiny. Podle amerického ministerstva zahraničí:

Spojené státy ve spolupráci s Kongresem rovněž plánují poskytnout Moldavsku dodatečných 300 milionů dolarů na energetickou pomoc na řešení naléhavých potřeb vytvořených ruskou útočnou válkou proti Ukrajině a na zajištění odolnosti a bezpečnosti Moldavské republiky za účelem posílení dodávek energie pro Moldavsko, včetně dodatečné rozpočtové podpory ve výši 80 milionů USD na pokrytí nákladů na energii a elektřinu.

Státní ochranná a bezpečnostní služba, oddělená od moldavské armády, má za úkol chránit vysoké vládní úředníky.

Moldavská republika je oficiálně neutrální zemí. Existují úvahy o změně ústavy, která by umožnila vstup do NATO. Společný výcvik s dalšími zeměmi (USA a Rumunsko)  zjevně porušil současná ustanovení ústavy o neutralitě.

Rumunsko usiluje o rozšíření svých vojenských vazeb s Moldavskem. V Rumunsku se připravují zákony, které by zemi umožnily intervenovat v zahraničí. Takové operace by nebyly omezeny na armádu, ale mohly by zahrnovat i jiné typy intervencí k řešení hybridních hrozeb. Nový zákon se zaměřuje na Moldavsko a Ukrajinu.

Rumunsko dodává 80–90 % energie pro Moldavsko. Postavilo plynovod spojující Cisenau s Rumunskem, který je z velké části financován z grantů a půjček od EU. Moldavsko již nedostává plyn z Ruska.

Podle rumunských údajů žije v Moldavsku 600 000 rumunských občanů (většina z nich má smíšené občanství). Rumunsko se staví tak, aby „chránilo“ své moldavské občany v případě konfliktu.

Moldavsko je po Ukrajině druhou nejchudší zemí Evropy. V roce 2022 byl příjem na obyvatele v Moldavsku 5 688 $/rok. Příjem na Ukrajině byl $4,005 (před současnou válkou), a  příjem ve východní Evropě jako celku byl $11,855.

Moldavsko leží mezi řekami Dněstr a Prut, bývalá Besarábie. Většina obyvatel je pravoslavná.

V zemi bývala početná a prosperující židovská komunita. V moldavském hlavním městě Kišiněvě bylo 46 % obyvatel Židé. V Rumunském království zemřelo během holocaustu odhadem 380 000 až 400 000 Židů na územích tehdy kontrolovaných Rumunskem, včetně Besarábie, Bukoviny a Podněstří.

Spolu s nacistickým Německem je Rumunsko považováno za zemi, která nejvíce přispěla k holocaustu; Dnes žije v Moldavsku a Podněstří asi 15 000 Židů.

V Moldavsku probíhá neustálý boj, který zhruba rozděluje zemi na dva tábory: na proevropský tábor na jedné straně a proruský tábor na druhé. V současnosti je u moci proevropský tábor.

Vláda zakázala proruské opoziční strany a organizace a uvěznila některé jejich vůdce. Vládnoucí strana také uzavřela 13 televizních a mediálních kanálů kvůli údajnému napojení na Rusko.

Strana přátelská k EU až do poloviny března nepřipouštěla ​​do místních a parlamentních voleb žádného opozičního kandidáta. „Demokracie“ je tak v zemi, která má již brzy vstoupit do EU, asi stejná jako na Ukrajině.

Příkladem toho je v současnosti zvolená guvernérka autonomní oblasti Gagauzia v jihovýchodním Moldavsku Evghenia Gutsul, politička hlásící se k ruské ortodoxní církvi, hovořící turecky.

Gutsulová byla členkou strany Sor, proruské strany zakázané současnou vládou. Nesměla kandidovat pod hlavičkou strany a byla obviněna z napomáhání nezákonnému financování strany Shor.

Rozhodla se kandidovat jako „nezávislá“ a zvítězila s velkým náskokem. Gutsulová má  blízko k Moskvě a prezidentu Vladimiru Putinovi.

V březnu moldavský nejvyšší soud prohlásil zákaz strany Shor za nezákonný.

O Moldavsko nyní projevují velký zájem i další země. Zajímavý příklad: Německo poskytuje policisty na zabezpečení hranic s Ukrajinou. Německo se účastní projektu „zajištění bezpečnosti“ Moldavské republiky financovaného EU.

Oficiálně policie působí proti pašování, ale kritici tvrdí, že zvýšené úsilí je ve skutečnosti z velké části zaměřeno na to, aby zabránili Ukrajincům vyhýbat se vojenské službě a poslali je zpět na Ukrajinu, kde by mohli čelit buď vězení nebo nasazení do předních linií proti Rusku.

Jak je takový přístup slučitelný s evropským právem v oblasti lidských práv, je otevřenou otázkou.

Francie také aktivuje velké jednotky své cizinecké legie, z nichž mnohé jsou po vyhoštění z některých afrických zemí v současnosti nezaměstnané. Podle zpráv z tisku bude v květnu nebo červnu vysláno na Ukrajinu nebo do Moldavska 1500 vojáků francouzské cizinecké legie.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se snažil získat podporu NATO pro intervenci na Ukrajině.

Podněstří

Podněstří je odtržený region oficiálně nazývaný Podněsterská moldavská republika a má vlastní vládu a armádu. Leží na východním břehu řeky Dněstr a má hlavní město Tiraspol. Evropský parlament odhlasoval, že tato oblast je pod ruskou okupací.

V Podněstří je ruský vojenský kontingent, který však čítá pouze 1500 vojáků. Je zde také obrovský ruský muniční sklad, o který mají Ukrajinci chudí na munici velký zájem. Podněsterskou armádu tvoří 5 000 aktivních vojáků a 16 000 záložníků. Velká část vybavení je zastaralá.

Pro srovnání, Moldavsko má armádu s 6 500 aktivními vojáky a 2 000 branci ročně a také záložní síly 65 000 mužů. Jak spolehlivá jsou tato čísla, není známo.

Aby zahraniční jednotky mohly z Moldavska operovat na Ukrajině, musely by buď obsadit Podněstří nebo rozmístit vojenské síly v Gagauzii, což by pravděpodobně vyvolalo občanskou válku.

Strategický význam

Moldavsko samo o sobě není strategicky důležité, ale mohlo by sloužit jako mezipřistání a výchozí bod pro strategii zaměřenou na ukrajinské město Oděsa na jihu a možná také na Krym, který sousedí s Ruskem.

Zdá se, že v Evropě se schyluje k jakémusi plánu B – v podstatě k řešení dělat, když se ukrajinská armáda zhroutí. Evropští experti a někteří úředníci jsou stále více přesvědčeni, že dny Ukrajiny jako nezávislé země mohou být sečteny.

Ruští představitelé vstupují do dialogu prohlášením, že chtějí mít v každé ukrajinské osadě velkou nárazníkovou zónu, sanitární kordon, který zabrání NATO ohrožovat ruské území a životně důležité zájmy.

Pokud se naplní strašné předpovědi války, budoucí Ukrajina by se mohla skládat z anektovaného ruského území, proruského režimu v Kyjevě, nárazníkové zóny a západní Ukrajiny ovládané Polskem, případně sloučené s některými ze svých sousedů.

NATO by však chtělo mít protiváhu v případě ruského vítězství. Kromě navrácení ukrajinského města Lvov Polsku by to mohlo znamenat i pokus o ochranu Oděsy a možná i ohrožení Krymu, který Rusové považují za životně důležitou oblast pro svůj bezpečnostní a historický význam.

Využití Moldavské republiky jako odpočinkového prostoru se proto zdá být možnou strategií, počátkem Plánu B. Využívání Moldavské republiky jako odpočinkového prostoru však není bez problémů.

Země je politicky velmi turbulentní, a pokud tam Rusové skutečně zesílí své úsilí, proevropskou frakci by mohla čekat nejistá budoucnost. To by mohlo vyloučit Moldavsko jako destinaci EU.

Případně by EU mohla poslat vojáky přes Rumunsko a další země na ochranu současného prounijního režimu, což by mohlo vést k vnitřnímu a krvavému konfliktu.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 8 Průměrně: 5]

2 thoughts on “Američtí vojáci v Moldavsku jako nový plán B pro Ukrajinu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. /data/web/virtuals/342591/virtual/www/wp-includes/link-template.php on line 409
https://necenzurovanapravda.cz/americti-vojaci-v-moldavsku-jako-novy-plan-b-pro-ukrajinu/">View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings