Větrné elektrárny na moři jsou ekonomickou a ekologickou katastrofou

Větrné elektrárny na moři jsou ekonomickou a ekologickou katastrofou

I když zde moře nemáme, takže to pro nás není až tak aktuální téma jako větrníky na souši, tyto informace alespoň doplňují vše další, co již o těchto monstrech, ničících přírodu i zdraví lidí v jejich okolí, víme.

Právě fakt, že se v rámci klimatické agendy prosazují podobně neekologické zdroje energie dokazuje, že zde ve skutečnosti o žádnou záchranu planety nikdy nešlo.

Neekologické a neefektivní větrné či solární elektrárny jsou pouze vítaným zdrojem příjmů jejich provozovatelů, kteří vydělávají na tučných dotacích, bez nichž by tyto zdroje energie byly silně prodělečné.

Důkazů o jejich škodlivosti je nepřeberně a je zajímavé, že různí ekoteroristé k jejich pokračující instalaci zarytě mlčí.

Tento článek je však nejen potvrzením, že tyto zdroje energie nesmírně škodí a jsou neefektivní, ale také potvrzuje, že některé státy USA zasáhlo stejné zelené šílenství jako EU.

A to bez ohledu na to, že ve skutečnosti nijak zelené není…

Pokud jde o „obnovitelné zdroje,“ které způsobují problémy v životním prostředí, větrné turbíny mají tvrdou konkurenci. Například více než 500 000 čtverečních mil plantáží biopaliv již nahradilo farmy a lesy, aby nahradily pouhá 4 procenta pohonných hmot.

Aby bylo možné získat suroviny pro výrobu „udržitelných“ baterií, těžební operace se rozšiřují, konec je v nedohlednu, v zemích s otřesnými pracovními podmínkami a neexistujícími ekologickými předpisy.

Ale nejhorším pachatelem je větrná energetika.

Americkému větrnému průmyslu se jaksi daří nepřitahovat téměř žádné negativní zpravodajství v tisku ani soudní spory ze strany ekologů, přestože způsobil některé z nejzjevnějších a nejtragičtějších ekologických katastrof tohoto století.

Dochází k pokračujícím zabíjení velryb u severovýchodního pobřeží Ameriky díky výstavbě pobřežních větrných turbín:

„Když odpálíte masivní výbušniny, opakovaně zatloukáte ocelové piloty do dna oceánu hydraulickým kladivem a pod vodou vystřelíte sonarové mapovací signály s vysokými decibely, ublížíte zvířatům, která se spoléhají na zvuk, aby se v oceánu orientovala.

Říci, že je pouhou náhodou, že stovky těchto tvorů najednou byly vyplaveny na břeh mrtvé, přesně ve stejných měsících, kdy začaly výbuchy pro zabudování větrníků, je nestoudný podvod.“

Nicméně, když příběh nemůže být pohřben, strategií je podvod. Ani jedna významná ekologická organizace, vládní kontrolní agentura nebo média nevyzvaly ke zpomalení průmyslových projektů větrných elektráren na moři.

Místo toho opakovaně tvrdí, že tato obvinění jsou dezinformace. A z tohoto vzoru pravdy FactCheck.org dostáváme toto: „Žádný důkaz o vývoji větrných elektráren na moři, který zabíjí velryby.“

Nechme stranou zřejmý negativní dopad desítek tisíc námořních průzkumů a stavebních letů do pobřežních oblastí na velrybí populace nebo dopad hluku a výbuchů ne na jednom místě, jako by tomu bylo v případě osamělé ropné plošiny.

Ale soustřeďme se na tyto problémy na desítkách tisíc míst, která jsou již připravena pro větrné turbíny na moři.

Destrukce způsobená větrnými turbínami sahá daleko za hranice toho, co dělají velrybám.

Zpráva, kterou právě vydala asociace rybářů v Nové Anglii, shrnuje výzkum, který dokončili v projektech větrných elektráren na moři. Jejich zjištění jsou ohromující.

Už jen geografický rozsah těchto navrhovaných projektů větrné energie na moři je bezprecedentní. Podle zprávy federální regulátoři v Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) určili téměř 10 milionů akrů pro průzkum a rozvoj větrných farem.

To je přes 15 000 čtverečních mil.

Do tohoto rozdělení nejsou zahrnuty koridory, kde vedení vysokého napětí bude muset překročit dno oceánu, aby přeneslo elektřinu z turbín do pozemních rozvodných sítí.

Zpráva zjistila, že „elektromagnetická pole (EMF) vycházející z podmořských kabelů zřejmě způsobují vrozené deformity u mladých humrů.“ To je jen začátek.

Zpráva také zjistila, že větrné farmy „zvyšují povrchovou teplotu moří a mění hydrodynamiku horních oceánů způsobem, kterému vědci dosud nerozumí a bičují mořské sedimenty a vytvářejí vysoce zakalené vlny, které jsou 30-150 metrů široké a několik kilometrů dlouhé, což má zásadní dopad na primární produkci fytoplanktonem, který je základem mořských potravních řetězců.“

A nejen to.

Větrné turbíny „generují provozní hluk v nízkém frekvenčním rozsahu (méně než 700 Hz) s většinou energie koncentrované mezi 2 a 200 Hz.

Tento frekvenční rozsah se překrývá s rozsahem používaným rybami pro komunikaci, páření, tření a prostorový pohyb a podmořské kabely stejnosměrného proudu vysokého napětí vytvářejí magnetická pole, která negativně ovlivňují driftující trajektorii larev tresky jednoskvrnné tím, že zasahují do jejich schopností magnetické orientace.

Treska jednoskvrnná je významnou částí amerických komerčních rybích vykládek a je důležitou součástí mořského potravního řetězce.

Tady není nic k vidění, že?

To, co se děje u pobřeží Nové Anglie, je dovoleno, aby se stalo kvůli hanebné nedbalosti ze strany americké ekologické komunity. To, co se má stát v Kalifornii, je stejně špatné a probíhá bez jakékoli organizované opozice nebo vážné kritiky.

Začátkem tohoto roku si federální vláda pronajala 583 čtverečních mil hlubokých oceánských vod u pobřeží Kalifornie pro pobřežní větrné farmy.

Až bude dokončena první fáze vývoje těchto větrných elektráren na moři, budou tyto větrné farmy dodávat 4,5 gigawattů „čisté“ elektřiny do kalifornské sítě. To může znít jako spousta elektřiny. Není.

Za prvé, dokonce i pobřežní vítr fouká jen přerušovaně. Nejoptimističtější odhady skutečného výkonu těchto turbín nejsou nikdy vyšší než 50 procent. To znamená, že pokud jde o výkon základního zatížení, bude z těchto nových pobřežních větrných farem pocházet pouze 2,25 gigawattů.

Průměrná spotřeba elektřiny v Kalifornii je 32 gigawattů (z toho pouze 22 gigawattů je vyrobeno ve státě), což znamená, že pokud budou tyto pobřežní větrné farmy někdy dokončeny, pokryjí pouhých 6 procent současné kalifornské poptávky po elektřině – stejné množství, které v současné době pochází z Diablo Canyon, poslední kalifornské jaderné elektrárny.

Ale kolik turbín tam bude a jak budou vypadat?

Největší větrné turbíny na světě mohou nyní produkovat 10 megawattů při plném výkonu. K výrobě takového množství elektřiny jsou tyto stroje  třikrát vyšší než Socha svobody od vodovodu ke špičce pochodně.

Aby bylo dosaženo kolektivní kapacity při plném výkonu 4,5 gigawattů, muselo by být postaveno 45o větrníků asi 20 mil od pobřeží, ukotveno k mořskému dnu kabely dlouhými téměř míli, pak by z každého z nich muselo vedení vysokého napětí také klesat 4000 stop, aby dosáhlo dna oceánu, kde by pak leželo na mořském dně – některé návrhy skutečně vyžadují, aby byly pohřbeny – aby přenášely elektřinu na pevninskou rozvodnou síť.

Čtyři sta padesát plovoucích větrných turbín, každá s vertikálními rozměry, které jsou delší než moderní  superletadlová loď. Existují obrovské a nevyřešené technické překážky spojené s vývojem velkých plovoucích větrných turbín.

Mějte na paměti, že pokud kalifornský státní zákonodárný sbor dosáhne svého a stát přejde na plnou elektromobilitu, poptávka po elektřině se více než ztrojnásobí.

I když je to hypotetické, matematika je jednoduchá a odhalující: abyste získali 100 gigawattů základního výkonu z pobřežních větrných elektráren, potřebovali byste 20 000 turbín. A představte si všechna ta vysokonapěťová distribuční vedení a všechny baterie, které vyrovnávají masivní nárůsty přerušované energie.

Abychom se trochu vrátili do reality, musíme uznat, že žádný z osvícených kalifornských plánovačů nemá v úmyslu využívat pobřežní větrné elektrárny k výrobě 100 procent kalifornské obnovitelné elektřiny.

Ale v jedné z nejuznávanějších mainstreamových studií, které byly dosud vypracovány, profesor civilního a environmentálního inženýrství na Stanfordské univerzitě Mark Jacobson dokončil řadu simulací, které vyvrcholily zprávou vydanou v prosinci 2021, která požadovala, aby 20 procent kalifornské elektřiny pocházelo z větrných elektráren na moři.

Na základě konzervativnějších předpokladů týkajících se velikosti každé pobřežní turbíny a výnosu předpověděl, že bude zapotřebí více než 12 000 větrných turbín na moři.

Představte si tu logistiku.

Kolik lodí bude třeba využít? Kolik ponorek a potápěčů? Kolik přístavních zařízení? Kolik nových domů pro stavební dělníky? A co podmořské napájecí kabely? A co skladovací baterie potřebné k vyrovnání téměř 20 gigawattů elektřiny? A co průběžná údržba?

A co suroviny potřebné ke stavbě všech těchto leviatanů? A co miliardy a miliardy dolarů, které potečou do kapes zvláštních zájmů stojících za touto katastrofou projektu, placeného daňovými poplatníky?

Celkově Jacobsonova studie předpokládá, že asi jedna třetina kalifornské elektřiny bude pocházet z kombinace větrných turbín na pevnině a na moři. Měli bychom zopakovat, co ještě víme o větrných turbínách?

Jejich zabíjení dravců, netopýrů a hmyzu? Jejich neustálý, nízkofrekvenční zvuk, který je slyšitelný na míle daleko a navzdory „vyvracení“ článků, které se vymykají základnímu zdravému rozumu, přivádí lidi a zvířata k šílenství?

Vizuální zhouba? Ohromující množství materiálů potřebných pro jejich výrobu a obtížný, ne-li nemožný úkol recyklace materiálů po dosažení konce jejich životnosti?

Kde jsou ekologové?

A kde jsou ekonomové? Je mantra „klimatická krize“ tak silná, že jde stranou doslova všechno, včetně plánu, který přináší nejen ekologickou, ale i ekonomickou katastrofu?

V roce 2020 hloubková finanční analýza Manhattanského institutu zdokumentovala, jak „náklady na větrné elektrárny na moři daleko převýší její přínosy.“

A to bylo před problémy s dodavatelským řetězcem, inflací a zvýšením úrokových sazeb, které donutily developery pobřežních větrných elektráren od Nové Anglie po Kalifornii výrazně zvýšit požadované sazby nebo se úplně stáhnout z projektů.

Představte si, že by to byla ropná plošina, odsolovací zařízení nebo jaderná elektrárna. To by byl povyk! Kalifornie měla šanci postavit další velké odsolovací zařízení, které by dodávalo 55 milionů galonů vody odolné proti suchu obyvatelům Orange County, 3milionové populace.

Spolu s dalšími připravovanými projekty by toto odsolovací zařízení mohlo učinit tento relativně vyprahlý pobřežní kraj zcela nezávislým na dovážené vodě. Ekologové však proti projektu bojovali na každém kroku a v květnu 2022 Kalifornská pobřežní komise jednomyslně zamítla stavební povolení.

Pokud jde o ropu a plyn, zákonodárci státu Kalifornie dělají vše, co je v jejich silách, aby zničili produkci ve státě. Navzdory tomu, že mají obrovské zásoby ropy a plynu, musí Kaliforňané dovážet více než 75 procent své ropy a více než 90 procent svého zemního plynu.

A pokud jde o jadernou energetiku, jaderná elektrárna Diablo Canyon, poslední v Kalifornii, jen o vlásek unikne regulačnímu odstavení každých několik let, přestože byla navržena tak, aby fungovala i po polovině tohoto století.

Skandální dvojí metr, který zde funguje, lze připsat pouze kombinaci mocných zvláštních zájmů zastupujících větrnou energetiku, které spolupracují se státní legislativou a ekologickým hnutím, které je buď koupeno, nebo znepokojivě hloupé.

V současné době jsou stovky miliard dotací daňových poplatníků na dobré cestě k zaplacení větrné energie na moři. Pokud nebude zastavena, bude to jeden z nejkřiklavějších případů ekonomického plýtvání a ničení životního prostředí v lidské historii.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 15 Průměrně: 4.7]

5 thoughts on “Větrné elektrárny na moři jsou ekonomickou a ekologickou katastrofou

  1. Veškerá politika „dekarbonizace“ je v samé své podstatě nevědecká a vede k nekontrolovanému nárůstu ploch Země zasažených technologiemi rádoby levného „těžení a vytěžení“ nízkopotencionálních energií (sluneční energie; vítr;vlnění mořských vln; teplotní rozdíly mezi různými úrovněmi v hlubinách oceánů; atd.). Politika „dekarbonizace“ úplně pomíjí skutečnost, že „hříšný plyn CO2“ má mizivý vliv na tzv. „globální oteplení“ a na „klimatickou změnu“. Uhlík je základním chemickým prvkem životních procesů a uhlíkový cyklus miliony let udržuje rovnováhu uhlíku v atmosféře a v půdě a v oceánech prostřednictvím dobře fungující fotosyntézy zelených rostlin (stromů a zelených řas v oceánech a v půdě). Vítr a Slunce umožňují kvalitní dobře fungující přenos produktů fotosyntézy. To by si měli uvědomit majitelé „peněz“, kteří nekontrolovatelný nárůst technologií „levných“ nízkopotencionálních energií (energie větru a mořských vln; sluneční energie) financují a ohrožují tím fungování přírodních výměníků životně důležitých procesů. Nelze doplňkovými zdroji energie na základě bezohledných „ekologických důvodů“ vytěsnit ze života kvalitní elektrárny na bázi uhlí a zemního plynu (nebo jaderných zdrojů energie). Přírodní cykly jejich produkt – kysličník uhličitý CO2 – kvalitně pomocí fotosyntézy zpracovávají při udržování funkcí živých organizmů. U zemního plynu (metánu CH4) navíc platí, že UV-záření a celý systém atmosféry úniky CH4 již téměř těsně u jejich výronů do atmosféry tento plyn rozkládají na komponenty, které na skleníkový efekt nemají žádný vliv. Také je dobré vědět,že užitečný základ skleníkového efektu vytváří v průměru ze 75% obsah vodní páry v ovzduší/atmosféře (vlhkost vzduchu;oblaka).
    Dekarbonizační koncepce samozvaných „ředitelů zeměkoule“ OSN/UN a WHO a WEF jsou přímo namířeny proti funkcím života a života obyvatel Země.

    1. Pozor, uhlí, ropa i zemní plyn neobsahují jen uhlík a strašidlo CO2, obsahují všechny přírodní prvky, nejvíce dusíku, dále síry, fosforu, olova, kadmia, rtuti atd. No a tohle všechno se sype z komínů a výfuků ve směsi organické šmakulády z nedokonalosti spalování. Velmi podobné je to s odpadními izotopy, jsou to xindly nepřirozené a silné koncentráty jedů s radiační aktivitou. Jen osel může hloupě fandit fosilním zdrojům, jako super věci bez omezení, když je jejich zásoba omezená. Slunce je z lidského pohledu zdroj trvalý a je nutné ho využívat co nejvíce a nejlépe, dnes kdy má konkurenci v energii Slunce ve fosilu, je těžké najít rentabilní řešení.

  2. Všetko vyrieši Veľký reset ako akcia samotného Boha. Po resete nebudú žiadne vlády, politici, právnici, mafia. Všetko bude znova tak, ako to bolo na začiatku. Ľudia si budú vládnuť sami.

    1. Velký hovno a ne reset, to se dřív lidi otráví a vyzabíjí a Gretka mlčí jako hrob lidstva. Lidi jsou hovno v trávě, vždyť co se děje na východě i blízkém je na posrání. Rozbit, zamořit, vyrobit pustinu, lidi vyhnat, asi je pod zemí ropa nebo uhlí s čistým uhlíkem pitomci, už je 21. století a harašení zbraní je čím dál tím více obludné, hlavně mi neberte teplíčko, TV a autíčko!

  3. Síly větru se využívá lidstvem teprve do 10 tisíců let převážně k pohybové energii, technologie a účinnost se orientuje na získání elektrické energie jen 200 let s vyšší intenzitou posledních 20 let, kdy pokročilé polovodiče umožňují transformace s vyšší účinností, využíváné i FVE a taktéž el. motory (i generátory) zaznamenaly pokrok v účinnosti i řízení otáček. Kdo háže klacky pod nohy vývoji je obyčejný vůl a nezaslouží nic víc než rozkrájet na řízečky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. /data/web/virtuals/342591/virtual/www/wp-includes/link-template.php on line 409
https://necenzurovanapravda.cz/vetrne-elektrarny-na-mori-jsou-ekonomickou-a-ekologickou-katastrofou/">View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings