Řecká pobřežní stráž zahájila palbu na turecké plavidlo (video)

Řecká pobřežní stráž zahájila palbu na turecké plavidlo (video)

Situace mezi Řeckem a Tureckem v poslední době velmi silně eskaluje. Po dosti ostrých výrocích Erdogana na adresu Řecka, kdy  neopomněl podotknout, že si „svoji“ zemi vezme zpět (má na mysli  již jednou Osmany ukradené, ale prapůvodně řecké území), bylo jasné, že u výhružek nezůstane. Vzájemné – zatím jen verbální – napadání pokračovalo a Erdogan mezitím poslal do Řecka i nějaké ty ilegály, kteří ihned zamířili dál do Evropy. Nyní došlo k dalšímu incidentu, jehož průběh však každá ze stran popisuje zcela odlišně…

Turecké nákladní plavidlo se v sobotu střetlo s hlídkou řecké pobřežní stráže u tureckého pobřeží Egejského moře, přičemž oba státy poskytly o incidentu protichůdné zprávy.

Loď  „Anatolian“ plující pod vlajkou Komor utrpěla podle turecké strany menší poškození střelbou z řeckých ručních zbraní. Řecká pobřežní stráž ale trvá na tom, že na plavidlo byly vypáleny pouze varovné výstřely.

Turecká média šířila videozáznam incidentu, zachycený posádkou ‚Anatolian‘. Zobrazuje loď řecké pobřežní stráže plující vedle plavidla typu ro-ro. Video také ukazuje několik děr po kulkách v oknech a stěnách nástavby plavidla, které údajně zůstaly v důsledku řecké palby z ručních zbraní.

Podle tureckého ministerstva vnitra se nákladní plavidlo dostalo pod „obtěžující palbu“ řecké pobřežní stráže při plavbě u tureckého ostrova Bozcaada v mezinárodních vodách. Dvě plavidla turecké pobřežní stráže byla vyslána na pomoc „Anatolianovi“, ale řecké plavidlo opustilo oblast poté, co zjistilo blížící se lodě, tvrdilo ministerstvo.

Podle řecké pobřežní stráže byl však „Anatolian“ nalezen, jak se pohybuje podezřele blízko domovských vod Řecka – jen kousek na severozápad od Lesbosu, velkého řeckého ostrova poblíž tureckého pobřeží.

„Anatolian“ byl kontaktován pobřežní stráží, která ho vyzvala, aby změnil svůj kurz a opustil řecké výsostné vody. Plavidlo však nevyhovělo a varovné výstřely byly vypáleny „v bezpečné oblasti“, tvrdila řecká strana. Loď se nezastavila, i když byla pod palbou, a nakonec unikla do tureckých výsostných vod.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 9 Průměrně: 4.8]

4 thoughts on “Řecká pobřežní stráž zahájila palbu na turecké plavidlo (video)

  1. Aj Azerbajdžan spustil agresiu proti Arménsku /ktoré márne žiada Putina o pomoc, ten je až chorobne servilný voči Erdoganovi – viď okupáciu Sýrie/ . Prosím Slovanku o článok aj na túto tému.

  2. Dočká sa ohrozená stredná Európa v dohľadnej dobe aspoň zvrhnutia a zavraždenia fašistických beštií Kaczynského a Orbána, keď už nie ich najbližšieho spojenca Erdogana?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky využívají soubory cookies, další informace naleznete zde.

View more
Přijmout
Odmítnout