Zahn, prozatímní generální ředitel ACOG, a Jenni Villavicencio, ředitelka advokacie a veřejných záležitostí pro Společnost pro plánování rodiny, tvrdí, že potraty „musí být dostupné bez jakéhokoli omezení a bez bariér.“

Na to samozřejmě reagují odpůrci potratů plně vyvinutých dětí, které by tak měly být prakticky zavražděny (podle popisu se jim propichuje hlavička jakousi velkou jehlicí).

Ingrid Skop, MD, FACOSG, certifikovaná OB-GYN, která praktikuje v Texasu téměř 30 let a slouží jako viceprezidentka a ředitelka lékařských záležitostí v Charlotte Lozier Institute, odpověděla:

„Jako porodník jsem posledních 30 let  pečovala o  matky a jejich nenarozené děti. Toto nestoudné prohlášení ACOG, i když je smutné, odráží odrazující novou realitu:

Ve vedení ACOG a širší lékařské komunitě není místo pro nesouhlas s otázkou neomezených potratů z jakéhokoli důvodu, kdykoli během těhotenství.

„V reálném čase jsme svědky hlasitého politického převzetí vědecké komunity, která představuje nejčestnější a nejkrásnější profesi, zodpovědnou za bezpečné přivedení nového života na svět. Přála bych si, aby si ACOG uvědomila, že jejich propagace volitelných potratů bez omezení neodráží názory jejich vlastních členů, vzhledem k tomu, že asi 90% praktikujících porodníků  odmítá volitelný potrat provést.“