Současná ukrajinská ofenzíva z pohledu Ruska i Ukrajiny (videa)

Současná ukrajinská ofenzíva z pohledu Ruska i Ukrajiny (videa)

Začala už ona Ukrajinou mnohokrát avizovaná ofenzíva nebo ne? Názory se různí, zatímco Rusko tvrdí, že ano, Ukrajina ji připouští jen částečně.

Ale podívejme se na různé zdroje – včetně aktuálních videí – jen pro představu o tom, jak je ofenzíva podávána z různých pohledů, představu si pak můžete udělat sami. Jisté je, že „něco“ se v oblasti Donbasu odehrálo.

A také se říká, že pravda je někde uprostřed.  Propaganda jde z obou stran a není lehké rozklíčovat, co se na frontě skutečně děje,

Pokusily se ukrajinské síly zahájit svou tolik očekávanou velkou protiofenzívu, jen aby ji potlačily ihned poté, co začala?

To je to, co ruské ministerstvo obrany  tvrdilo v pondělí ráno, když oznámilo, že Ukrajina zahájila „rozsáhlou ofenzívu“ při provádění útoků podél pěti úseků frontových linií ve východním regionu Donbas.

Rusko však uvedlo, že zmařilo velký útok a že bylo zabito asi 250 ukrajinských vojáků, včetně toho, že Ukrajina poslala šest mechanizovaných a dva tankové prapory do Ruskem kontrolovaného jižního Doněcku.

„Ráno 4. června zahájil nepřítel rozsáhlou ofenzívu v pěti sektorech fronty ve směru na jih Doněcka,“ začíná  prohlášení  ministerstva obrany. „Nepřítel nedosáhl svých cílů a byl neúspěšný.“

V prohlášení se dodává, že celkem útočící síly ztratily šest tanků, tři pěchotní vozidla a 21 obrněných vozidel, což by znamenalo významnou porážku, pokud by se to potvrdilo. „Cílem nepřítele bylo prolomit naši obranu v tom, co považovali za nejzranitelnější část frontové linie,“ pokračuje ruské vojenské prohlášení.

„Během dne provedli okupanti 23 útoků, ale všechny byly odraženy jednotkami obranných sil,“ pokračovalo ministerstvo obrany s odkazem na útoky také podél frontových linií Luhansk, Záporoží a Cherson.

Ministerstvo dále upřesnilo, že ruský náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov „byl v době zmařených útoků na jednom z předsunutých velitelských stanovišť.“

Zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před několika dny řekl, že jeho síly jsou „připraveny“ zahájit protiofenzívu, nezmínil se o údajném útoku v neděli večer, když přednesl svůj noční videoprojev.

BBC zůstala velmi skeptická k ruskému vojenskému příběhu, a přesto Kyjev připustil určitý stupeň „ofenzivních akcí“ od neděle do pondělí:

Ale v pondělí Ukrajina vydala prohlášení odsuzující ruské „lži“ a propagandu, jejichž cílem je demoralizovat a uvést v omyl ukrajinskou veřejnost, ale bez přímého odkazu na konkrétní tvrzení Kremlu o zmařené protiofenzívě. Podle agentury Reuters:

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj v pondělí řekl, že ukrajinské síly pokračují v „postupu“ poblíž dlouho sporného města Bachmut v severním Doněcku. Protiofenzívu nekomentoval.

Denní zpráva ukrajinského generálního štábu pouze uvádí, že došlo k 29 bojovým střetům v Doněcké a Luhanské oblasti východní Ukrajiny.

Ukrajinské Centrum pro strategickou komunikaci se k ruskému prohlášení přímo nevyjádřilo, ale bez poskytnutí důkazů uvedlo, že Rusko se bude snažit šířit lži.

„Aby demoralizovali Ukrajince a uvedli v omyl komunitu (včetně vlastního obyvatelstva), ruští propagandisté budou šířit falešné informace o protiofenzívě, jejím směřování a ztrátách ukrajinské armády,“ uvádí se ve zprávě.

Vzhledem k vágní reakci ukrajinské strany tváří v tvář významným ruským tvrzením, která v současné době plní světové titulky, to pro mnoho pozorovatelů dodá prohlášení Kremlu na důvěryhodnosti.

Agentura Reuters ve své pondělní zprávě poznamenala následující:

Ukrajinský ministr obrany Oleksii Reznikov v neděli zveřejnil na Twitteru tajemnou zprávu, v níž citoval skladbu „Enjoy the Silence“ od Depeche Mode.

V posledních dnech se ukrajinští představitelé otevřeně vysmívali Rusku před ofenzivou.

Pokud se prohlášení ruského ministerstva obrany ukáží jako pravdivá, znamená to katastrofu pro ukrajinskou armádu, vzhledem k tomu, že porážka na samém začátku protiofenzívy by pravděpodobně podkopala morálku armády, vzhledem k tomu, že se již rozšířily zprávy, že nezkušení a nevycvičení Ukrajinci jsou houfně posíláni na frontové linie uprostřed rostoucích těžkých ztrát.

Mezitím se zdá, že ukrajinští představitelé do jisté míry potvrdili, že „ofenzivní akce“ v různých sektorech skutečně začaly.

Ale náměstek ukrajinského ministra obrany se snaží zdůraznit, že Rusko vydává tvrzení o odražení protiofenzívy, aby „odvrátilo pozornost od porážky“ v místech poblíž Bachmutu.

Podle dalšího zdroje ruské ministerstvo obrany včera prohlásilo: „Celkové ztráty ukrajinských jednotek v jižním směru na Doněck činily více než 1 500 vojáků, 28 tanků, včetně 8 tanků Leopard vyrobených Německem, tři kolové tanky AMX-10 vyrobené Francií a 109 obrněných bojových vozidel…“

Objevily se i různé záběry z údajné ofenzívy:

Mezitím se objevily informace o mnohem brutálnější porážce.

Podle nich bylo při ofenzívě v noci na pondělí zabito o něco více než dva tisíce  ukrajinských vojáků, když se pokoušeli o protiofenzívu proti ruským jednotkám.

Přes noc údajně činily ztráty Ukrajiny ve směru Záporoží a v jižní Doněcké oblasti téměř 17 obrněných transportérů, 11 IFVS, 9 tanků a více než 900 osob.

Postup Ukrajiny u obce Velkaja Novoselika byl pouhých 700 metrů. Ukrajinci se pokusili přejít do ofenzívy v Avdějevce, ale utrpěli značné ztráty a ustoupili.

V obcích Ugledarijsky a Pobjeda (taktická oblast Marinskoje) se ozbrojené síly Ukrajiny (AFU)  pokusily prozkoumat vesnice kolem Pobjedy; utrpěl ztráty ve výši téměř 250 osob a 8 vozidel a ustoupili.

V taktické oblasti Ugledarijsky se AFU pokusila prozkoumat vesnice Myliske a Pavlovka, ale utrpěla ztráty ve výši 13 vozidel (5 SMV a 8 BVP a obrněných transportérů) a asi 5 tanků.

Celkové ztráty se blíží 2 000 vojákům a téměř 45 zničeným vozidlům za jednu noc útoku.

Bitvy pokračovaly i během pondělí, kdy se AFU pokoušela o další rozsáhlý průzkumný útok. Zapojena byla i západní vozidla.

Z bojiště vyšlo naprosto DĚSIVÉ video, které rozhodně není vhodné pro slabé povahy. Toto video ukazuje naprosto příšerná zranění, která utrpěli ukrajinští vojáci.

Video, pořízené ruskými vojáky poté, co raketový systém TOS-1A zasáhl oblast ukrajinských vojáků, ukazuje téměř nevýslovnou hrůzu.

Jeden ukrajinský voják, stále živý a při vědomí, s čelistí vytrženou z obličeje, křičel bolestí, i když bez jazyka nebo funkčních úst.

Další ukrajinský voják s roztrženou nohou až po  stehno a utrženýma rukama krvácel tak dlouho, že jeho obličej je příšerně přízračně bílý. Ukrajinec říká Rusům: „Prostě mě teď zabijte.“

Rusové sice vojákovi poskytli první pomoc, ale je nepravděpodobné, že záchrana této osoby je možná.

Podobná videa, na nichž v příšerných bolestech umírají mladí chlapci, by měli vidět všichni váleční štváči, kteří rázně odmítají mírové rozhovory a nechtějí se alespoň pokusit o řešení válečného konfliktu cestou vyjednávání.

Jiná cesta už dnes není, další a další zbraně budou na obou stranách rozsévat stejné utrpení. Snaha válku zastavit by mohla naopak tisíce jiných životů na obou stranách zachránit.

Několik zemí již přišlo s různými návrhy řešení válečného konfliktu mírovou cestou, ale zatím bezvýsledně…

UPOZORŇUJI, ŽE OTŘESNÉ VIDEO JE ABSOLUTNĚ NEVHODNÉ PRO SLABÉ POVAHY!!!

Pokud se pak podíváme na nejaktuálnější informace z dneška, tak zde se hovoří především o přehradě, která byla vyhozena do povětří dnes ráno.

Přehrada u Nové Kahovky na jihu Ukrajiny byla dnes ráno (6. 9. 2023) vyhozena do povětří. Kdo přesně za akcí stojí, není známo, ruská i ukrajinská strana popírají, že v tom mají prsty a obviňují se navzájem.

Ruská média jako první informovala o zničení přehrady na Rusy okupovaném území. Od té doby se na sociálních sítích objevilo několik videozáznamů incidentu. Jeden z nich prý ukazuje okamžik výbuchu.

List The Guardian s odvoláním na ruskou tiskovou agenturu TASS uvádí že oblast byla po výbuchu zaplavena. Další státní tisková agentura RIA citovala Moskvou jmenovaného starostu Nové Kahovky, který řekl, že horní část přehrady byla zničena granáty.

 

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 4 Průměrně: 4.8]

3 thoughts on “Současná ukrajinská ofenzíva z pohledu Ruska i Ukrajiny (videa)

  1. video se smrtelne zranenymi vojaky je z bezneho bombardovani. Na vojakovi s utrzenymi koncetinami jsou videt male trisky ze stromu po kterym lezi, stejne tak strom je „ohlodan“ fragmenty z granatu, to vypada na standardni tristive delostrelecke granaty (pripadne letecke pumy). Prave ty rychle letici a rotujici fragmenty mu usekli koncetiny. Ten druhy mel stesti, dostal jen jednim fragmentem a utrhlo mu to celist.
    Pokud by to by to byla oblast zasazena TOS plamenometem Solncepjok, bylo by vse ohorele, vcetne vegetace a vojaku. Male trisky z vegetace Solncepjok nedela.

    Kazdopadne klobouk dolu nad pevnymi nervy medika. Vemi blizko padaji minometne granaty, tesne pred dopadem se medik obcas prikloni k pacientovi aby snizil svuj profil. K tomu vsemu blizko praska strelba s rucnich zbrani, tzn, jeho vlastni vojaci mohou byt raneni a on se maze s Ukrajinci kteri to bud nepreziji nebo budo dozivotni mrzaci odkazani na pomoc druhych. Bud ho spravne pripravil jako konzervu na pozdejsi odber organu, nebo to neni moc chytre, mel by byt jinde.

    1. Hrůzy války nelze zastavit dodáváním zbraní. Ruská armáda si nenechá srat na hlavu, když diplomatické múzy mlčí, tak používají čím dál tím víc strašné zbraně a tohle je výsledek. Baterie ničí plošně bez slitování, jejich arzenál je značný a kdo si myslí, že je Rusko porazitelné ve stepi či obilném lánu je ultrahňup a s naivním bláznovstvím to nemá nic společného!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. /data/web/virtuals/342591/virtual/www/wp-includes/link-template.php on line 409
https://necenzurovanapravda.cz/soucasna-ukrajinska-ofenziva-z-pohledu-ruska-i-ukrajiny-videa/">View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings