Indie spouští pilotní program pro programovatelné CBDC, digitální rupii s datem vypršení platnosti

Indie spouští pilotní program pro programovatelné CBDC, digitální rupii s datem vypršení platnosti

Je to právě programovatelnost digitální měny, co ji dělá tak nebezpečnou. Ve spojení se sociálními kredity pak může digitální měna sloužit k plnému ovládání mas.

Velmi důležitá je tedy nejen programovatelnost a provázanost s ID a sociálními kredity, ale také jistá „trvanlivost“ digitální měny. Zde opět připomínám, že digitální měnu lze spíš než k měně takové, jakou ji známe, přirovnat k bodovému systému.

Máte jistý počet bodů, které můžete využívat k vám povoleným nákupům nebo službám (nelze si koupit cokoli a kdekoli – to je ona „programovatelnost“), přičemž bodové konto se mění nejen s tím, jak utrácíte, ale i jak jste poslušní.

Máte příliš dlouhou uhlíkovou stopu? Pak body dolů. Jste naopak uhlíkově uvědomělý občan? Pak získáváte body navíc. Jenže vaše bodové digitální konto má i jistou omezenou dobu platnosti. Ušetřit si tak můžete také jen tolik, kolik je vám povoleno, neboť právě omezená platnost vás bude nutit k utrácení i tehdy, kdy to nebudete potřebovat.

Budou anonymní transakce a svoboda, kterou poskytují, vymazány ve prospěch plně programovatelných, sledovatelných a oznamovatelných digitálních měn centrálních bank?

Reserve Bank of India (RBI) spouští pilotní program digitální měny centrální banky (CBDC) a zkoumá různé případy použití, jako je programovatelnost a nastavení dat vypršení platnosti.

„CBDC mají schopnost naprogramovat peníze tak, že specifikují, kde se mají použít […] Tokeny mohou mít datum vypršení platnosti, do kterého musí být utraceny, což zajišťuje spotřebu. „

Reserve Bank of India, koncepční poznámka o CBDC, říjen 2022

Centrální banka Indie ve své říjnové „ Koncepční poznámce k digitální měně centrální banky“ oznámila, že „brzy zahájí omezené pilotní nasazení e₹ (pozn.: digitální rupie) pro konkrétní případy použití“.

Podle RBI „ CBDC mají schopnost naprogramovat peníze tím, že určí, kde budou použity “.

Pokud jde o maloobchodní transakce, CBDC tokeny mohou mít datum vypršení platnosti, do kterého musí být utraceny, aby byla zajištěna spotřeba.

Pokud jde o programovatelnost CBDC, náměstek generálního ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) a bývalý viceguvernér Čínské lidové banky Bo Li začátkem tohoto měsíce řekl : „ CBDC může umožnit vládním agenturám a subjektům ze soukromého sektoru programovat, tedy vytvářet chytré kontrakty a umožnit cílené funkce politiky

Například výplata sociálních dávek, spotřebitelských poukázek nebo stravenek může být již nyní cílena jen na jistý, třeba i velmi omezený okruh plateb.“

Digitální měna tedy bude fungovat obdobným systémem jako stravenky, za které si lze koupit jen potraviny – a jen někde. Stejné to bude s digitální měnou, kterou budete moci utrácet jen za předem nastavené druhy zboží a v předem schválených obchodech.

„Naprogramováním CBDC lze tyto prostředky zacílit přesně na to, jaký druh lidí je může vlastnit a na co je lze použít,“ dodal.

K otázce anonymity indická centrální banka uvedla, že digitální rupie musí být v souladu s předpisy proti praní špinavých peněz (AML),  což vylučuje skutečně anonymní platby.

Myšlenka je taková, že úplná anonymita představuje politický kompromis – čím anonymnější, tím větší riziko nelegálního použití.

Zpráva uvádí: „Většina centrálních bank a dalších pozorovatelů zaznamenala, že vzhledem k potenciálu anonymních digitálních měn usnadnit neformální ekonomiku a nezákonné transakce je vysoce nepravděpodobné, že CBDC bude navrženo tak, aby odpovídalo tomu, co je v současnosti dostupné s fyzickou hotovostí.“

Vzhledem k potenciálním rizikům spojeným s ochranou soukromí a anonymity je myšlenka úplné anonymity v digitálním světě mylná.

„Jednotlivcům by mohl být přidělen určitý počet anonymních poukázek, které by mohly být použity pro malé transakce, zatímco větší transakce by zůstaly viditelné pro finanční zprostředkovatele a úřady.“

Reserve Bank of India, koncepční poznámka o CBDC, říjen 2022

Indická centrální banka vylučuje možnost úplné anonymity a připojuje se k evropské koncepci programovatelného CBDC, kde by jednotlivcům mohl být přidělen určitý velmi omezený počet ‚tokenů anonymity ‘, které by mohly být použity pro malé transakce, zatímco větší transakce pro finanční zprostředkovatelé a orgány budou stále viditelné“.

Jinými slovy anonymita bude zachována, když je hodnota nakupovaného zboží nízká, a sledovatelnost, když je hodnota vysoká. Ovšem kde bude určena ona hranice „vysoké“ a „nízké“ platby? 

Odstranění úplné anonymity také znamená, že identita CBDC musí být ověřena.

Zpráva RBI uvádí, že „totožnost uživatelů CBDC musí být známa alespoň jednomu orgánu nebo instituci ve větší síti CBDC, která může ověřit legitimitu jejich transakce“.

Podobně nedávno potvrdili šéfové americké centrální banky a Evropské centrální banky, že jejich příslušné digitální dolary a digitální eura, pokud budou spuštěny, také nebudou anonymní.

Při absenci úplné anonymity by byla vyžadována určitá forma digitální identity.

„Tato digitální identita určuje, ke kterým produktům, službám a informacím máme přístup – nebo naopak, co nám zůstává uzavřeno.“

Světové ekonomické fórum, 2018

Zdroj: Světové ekonomické fórum

Indie již má rámec pro digitální identitu se svým systémem Aadhaar spravovaným Unique Identification Authority of India (UIDAI). U zavádění systému Aadhaar v Indii nebyl nikdo jiný než Bill Gates.

Podle UIDAI musí osoba, která se chce zaregistrovat u Aadhaar, „poskytnout minimum demografických a biometrických informací “.

V lednu 2018 The Tribune odhalil, že za pouhých 10 minut byly indické noviny schopny získat neomezený přístup k podrobnostem každého z více než 1 miliardy čísel Aadhaar uvedených v Indii“.

Na slyšení Sněmovny reprezentantů USA o digitální identitě v červenci 2021 zakládající ředitelka laboratoře Notre-Dame-IBM Technology Ethics Lab Elizabeth Renierisová svědčila, že indický systém digitální identity je špatně vytvořen.

„To, co jsme viděli u systémů digitální identity, které se pokazily, je, že v podstatě používaly jeden identifikátor,“ řekla Renierisová.

Mimo jiné Aadhaar v Indii – tento jediný identifikátor je schopen sledovat vaše aktivity ve všech oblastech vašeho života, od zaměstnání přes zdravotní péči a školu až po téměř vše, co děláte.

„Je to také problematické z hlediska zabezpečení dat,“ dodala.

CBDC může být strukturováno jako „token“ nebo „účet“ nebo kombinace obou.

Reserve Bank of India, koncepční poznámka o CBDC, říjen 2022

Koncepční dokument RBI o CBDC se snaží vysvětlit cíle, příležitosti, přínosy a rizika vydání CBDC v Indii, které může být buď „tokenové“ nebo „účtové“ nebo kombinace obou.

U systému CBDC založeného na účtu „ by bylo nutné ověřit identitu majitele účtu při počátečním nastavení každého účtu CBDC “.

V systému založeném na tokenech „ musí být celý řetězec vlastnictví každého tokenu uložen v zašifrované účetní knize “.

U maloobchodních transakcí RBI upřednostňuje digitální rupii založenou na tokenech se schopností zabudovat programovatelné funkce, které podporují efektivitu, jako je standardizace pravidel dodržování předpisů a detekce podvodů.

Pro velkoobchodní mezibankovní vypořádání zvažuje centrální banka Indie digitální rupii založenou na účtu.

„CBDC založený na tokenech je považován za preferovaný režim pro CBDC-R [maloobchod], protože se blíží fyzické hotovosti, zatímco CBDC založený na účtu lze zvážit pro CBDC-W [velkoobchod].“

„CBDC má doplňovat, nikoli nahrazovat současné formy peněz, a poskytovat uživatelům další platební možnosti, nikoli nahrazovat stávající platební systémy.“

Reserve Bank of India, koncepční poznámka o CBDC, říjen 2022

RBI tvrdí, že „ Cílem CBDC je doplňovat, nikoli nahrazovat současné formy peněz, a že má v plánu poskytnout uživatelům další možnost platby a nikoli nahradit stávající platební systémy.“

Blogový příspěvek Agendy Světového ekonomického fóra ze září 2017 však uvádí „ postupné zastarávání papírové měny jako charakteristiku dobře navrženého CBDC “.

Pokud Indie nebo jakákoli jiná země zavede CBDC, bude někdy příležitost vrátit se k fyzické hotovosti?

Převáží výhody nad riziky?

Nebo budou anonymní transakce a svoboda, kterou poskytují, vymazány ve prospěch plně programovatelných, sledovatelných a emitovatelných digitálních měn centrálních bank?

 

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 10 Průměrně: 5]

3 thoughts on “Indie spouští pilotní program pro programovatelné CBDC, digitální rupii s datem vypršení platnosti

  1. Takže rovnou likvidace komerčních bank, likvidace ještě nějakého svobodného trhu na poli bankovnictví. Dnes, když je někdo u banky, která dělá nějaké kulišárny, které se mu nelíbí, tak odejde k jiné. Díky tomu také byla zrušena většina absurdních poplatků např. za vložení peněz na účet, za každou transakci apod. Lidé prostě hromadně odcházeli od těch tradičních jako Spořka k novým jako Fio banka nebo Air bank, které toto nepožadovaly a nakonec tak přestaly činit i ty tradiční. I toto by tedy mělo skončit.

    Centrální banky budou moct v případě CBDC monetárního systému řádit jak chtějí a zákazník nic nezmůže, pouze dané vlády. Přijde mi to jako krok směrem zpátky, tak o 33 let, před privatizaci bankovnictví. Vždyť ze zkušenosti naší země víme, že jakmile někde není konkurenční prostředí, je tam jen jeden subjekt a ještě hůře, tím subjektem je stát, stojí to za hovno. Zdravá konkurence bez státních zásahu jako dotace a regulace na volném trhu výrazně zlepšuje, zlevňuje a diverzifikuje služby a jejich kvalitu.

  2. takato zmena je nerealna. kartu mozem stratit, darovat, pozicat, ukradnut (tak isto ako v sucastnych plat kartach). v obchodoch (na trhu ci na dedine) nebudu vsetci pouzivat terminal a tak sa casom vytvori alternativa aj z dovodu pochopenia oviec o co tu bezi.
    jedina vyhoda tejto meny v dlhom horizonte (1-2 generacie) je navyknutie (citaj zdegenerovanie) populacie na centralny management a nasledne management moze vsetko vypnut a tesit sa na finalnu zlatu miliardu.

    1. Alternativa jsou decentralizované krypto. Ty lze mít přímo u sebe ve fyzické peněžence. Není potřeba banky ani státu, abych zaplatil. A samozřejmě pro případy, které uvádíte je nejlepší něco fyzického co má skutečnou hodnotu. Tedy typicky drahé kovy, ale mohou to být i levnější kovy jako bronz nebo měď. A jsme zpátky u mincí 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. /data/web/virtuals/342591/virtual/www/wp-includes/link-template.php on line 409
https://necenzurovanapravda.cz/indie-spousti-pilotni-program-pro-programovatelne-cbdc-digitalni-rupii-s-datem-vyprseni-platnosti/">View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings