Poradce Zelenského: Ukrajina je připravena vzdát se Krymu

Poradce Zelenského: Ukrajina je připravena vzdát se Krymu

Historicky patřil Krym k Rusku a zřejmě by k němu patřil i nadále, kdyby jej Chruščov svého času nepřidružil k Ukrajině. Za dob SSSR šlo o pouhou formalitu, v dnešní době však jde o jablko sváru.

Ideálním řešením mohlo být již v roce 2014 uspořádání referenda pod pečlivým mezinárodním dohledem, na což by ostatně měli mít místní právo. Ale referendum, které tam proběhlo, nebylo mezinárodně uznáno. Opět se nabízí paralela s Kosovem.

Ovšem s tím rozdílem, že do Kosova přišli Albánci až za Tita a jde tedy o území historicky Srbské, zatímco Krym je historicky ruský a místní rodiny tam mnohdy žijí po generace.

Kosovo bylo navíc od Srbska účelově odtrženo i bez referenda, v případě Krymu se o něčem podobném ani neuvažovalo. To opět zavání dvojím metrem.

Nyní se zdá, že by se konečně mohla Ukrajina Krymu vzdát dobrovolně, což by jistě potěšilo i většinu tamních obyvatel. Ostatně, stačí se podívat na to, jak kdo na Ukrajině volil v posledních prezidentských volbách v době „předmajdanové“ a je celkem jasno.

Hodně se mluvilo  o nadcházející jarní protiofenzívě ze strany ukrajinských sil, ale vzhledem k tomu, že boj o Bachmut pro Kyjev nedopadl tak dobře, mluvilo se také o nutnosti kompromisu a v tuto chvíli se věří, že ukrajinské ztráty na východě byly hodně vysoké.

A nyní již  Zelenského úřad říká, že je připraven udělat kompromis ohledně budoucnosti Krymského poloostrova.

Ukrajinci se přirozeně prezentují tak, že mluví z pozice převahy, což je obecný tón poznámek, které Andrij Sybiha, zástupce vedoucího Zelenského kanceláře, pronesl pro FT.

V rozhovoru  řekl, že Kyjev bude ochoten diskutovat o budoucnosti Krymu s Moskvou, pokud jeho síly dosáhnou hranice Ruskem okupovaného poloostrova, což znamená nejjasnější prohlášení o zájmu Ukrajiny o vyjednávání od doby, kdy se přerušila mírová jednání s Kremlem loni v dubnu.

„Pokud uspějeme v dosažení našich strategických cílů na bojišti a až budeme na administrativní hranici s Krymem, jsme připraveni otevřít diplomatickou stránku, kde budeme o tomto problému diskutovat,“ řekl Sybiha.

Vysvětlil však, že „to neznamená, že vylučujeme osvobození Krymu naší armádou.“ Ale vzhledem k tomu, že ukrajinské síly jsou téměř úplně obklíčeny ve strategickém městě Bachmut v Doněcké oblasti, navzdory obrovskému množství nasazených sil a vybavení, je celá představa „osvobození Krymu“ pouhý sen.

Sami západní představitelé v mnoha případech již dlouho uznávali jako krajně nepravděpodobné, že by jakýkoli ukrajinský pokus dobýt Krym dosáhl úspěchu. Zpráva FT to naznačuje následovně

Sybihovy poznámky mohou ulevit západním představitelům, kteří jsou skeptičtí ohledně schopnosti Ukrajiny získat zpět poloostrov a obávají se, že jakýkoli pokus učinit to vojensky by mohl vést prezidenta Vladimira Putina k eskalaci jeho války, možná pomocí jaderných zbraní. Zelenskyj dosud vylučoval mírová jednání, dokud ruské síly neopustí celou Ukrajinu, včetně Krymu.

To vše představuje jakýsi veřejný obrat od Zelenského předchozího zatvrzelého postoje usilujícího o navrácení každého centimetru ukrajinského území. Například loni v říjnu, když se cítil povzbuzený poté, co USA a západní spojenci přislíbili miliardovou obrannou pomoc, prohlásil v nočním projevu: „Určitě osvobodíme Krym.“

V poslední době byly Zelenského výhledy a zprávy o budoucnosti  přinejmenším smíšené:

„Pokud by Bachmut padl do rukou ruských sil, jejich prezident Vladimir Putin by prodal toto vítězství Západu, své společnosti, Číně a Íránu,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru:

Jindy prohlásil:

„2. dubna uprchl z Kyjevské oblasti poslední okupant. Přijde den, kdy si řekneme: poslední okupant uprchl nebo byl zabit v Doněcké oblasti, Luhanské oblasti, Chersonské oblasti a na celém našem jihu. Krym bude opět svobodný a bezpečný. Ukrajině se vrátí všechna její území.“

„Vrátíme tuto část naší země nejen do celoukrajinského prostoru, ale také do celoevropského prostoru,“ řekl Zelenskyj opakovaně. Totéž zopakoval naposledy v neděli.

Také vysoce postavený představitel západní obrany připouští téměř nemožnost, aby Ukrajina skutečně vojensky obsadila Krym

Kontradmirál Tim Woods, britský přidělenec obrany ve Washingtonu, ve středu řekl, že Krym bude potřebovat politické řešení jen kvůli koncentraci síly, která tam je a co by pro Ukrajince znamenalo tam vstoupit

Dodal: „Nemyslím si, že bude existovat velmi rychlé vojenské řešení… proto musíme zjistit, jaké jsou příznivé podmínky pro vyjednávání Ukrajiny, a myslím, že Ukrajina by s tím byla svolná.“

Rusko to samozřejmě ví. Otázkou pro Moskvu nebude na jednacím stole Krym, ale status východních území. Je pravděpodobné, že Kreml založí svou ochotu uzavřít mírovou dohodu k ukončení války na základě uznání východních oblastí. Prezident Putin podepsal 30. září „smlouvy o přistoupení“ prohlašující Luhansk, Doněck, Záporoží a Cherson za součást Ruské federace. 

V tuto chvíli je nepravděpodobné, že by Zelenskyj nechal čtyři teritoria odejít, ale pokud upustí od požadavku na Krym, tak to přinejmenším představuje pozitivní impuls směrem k vyjednávacímu stolu. Ale přesto se o všech těchto otázkách pravděpodobně rozhodne na bojišti, dokud obě strany nedosáhnou bodu vyčerpání. 

Mezitím, zatímco Washington projevil malý zájem o mírové urovnání založené na postoupení území Rusku (ve skutečnosti mnoho zpráv tvrdilo opak: že USA a Spojené království aktivně sabotovaly možnost jednání), Ukrajinci jsou nadále neustále vytlačováni z Bachmutu.

Pokud jde o samotného Zelenského, zní poslední dobou stále pesimističtěji.

„Naše společnost se bude cítit unavená“,  pokud Rusové zvítězí v Bachmutu, řekl. „Naše společnost na mě bude tlačit, abych s nimi udělal kompromis.“ V těchto slovech je možná první přiznání, že významné části ukrajinského obyvatelstva jsou připraveny na kompromisní a mírová jednání o ukončení války.

Komentář CBS   k rozhovoru pro agenturu AP obsahoval následující výmluvný postřeh:

„Zdálo se, že si byl  velmi dobře vědom rizika, že jeho země by mohla zažít, že pro ni životně důležitá podpora ze strany USA a Evropy začne mizet, pokud 13měsíční válka bude pokračovat.“

Zelenskyj připustil: „Ztráta Bachmutu by znamenala politickou porážku, mohla by vést k všeobecné porážce v konfliktu.“

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 12 Průměrně: 4.7]

4 thoughts on “Poradce Zelenského: Ukrajina je připravena vzdát se Krymu

  1. Nemají se čeho vzdávat.

    Krymské referendum v roce 2014 bylo referendum vyhlášené krymským parlamentem, v němž se obyvatelé ukrajinské Autonomní republiky Krym a města se zvláštním statusem Sevastopol dne 16. března 2014 vyslovili pro přičlenění Krymu k Ruské federaci. Pro připojení k Rusku hlasovalo více než 96 % zúčastněných voličů při volební účasti 83 %. Vyhlášení referenda, ke kterému došlo v průběhu krymské krize na poloostrově již obsazeném ruskými a proruskými ozbrojenci, bylo v rozporu s ukrajinskou ústavou a ukrajinská vláda Arsenije Jaceňuka referendum označila za nelegitimní. Jeho výsledky neuznaly ani Spojené státy a Evropská unie, naopak Rusko označilo jeho průběh a výsledky za vyjádření skutečné vůle obyvatel Krymu. Proti krymskému referendu se nepostavily nebo je výslovně uznaly jako legitimní další státy, především země, které jsou spolu s Ruskem sdružené v uskupení BRICS, to jest Čína, Indie, Brazílie a Jižní Afrika.

  2. Tak moment. Krym získalo Cárske Rusko od Turecka, a to výmenou za časť územia dnešného Arménska a Gruzínska ! A ako títo Arméni a Gruzínci skončili v Turecku počas šialenia mladoturkov počas prvej svetovej vojny dobre vieme. Čiže Rusko získalo Krym výmenou, bol to politický obchod, následne sa tam prisťahovali Ruskí obyvatelia, ktorí časom prevýšili svojim počtom Krymských Tatárov. Až potom prišlo ZSSR s novým členením a pričlenením Krymu k Ukrajinskej SSR vedomo rozhodnutím koho… Bodka.

  3. Je to dlouhá historie Krymu jako součásti Ruska. Poloostrov Krym a námořní přístav Sebastopol jsou ruské od roku 1783. Byl to jediný sladkovodní přístav ruského námořnictva na jihu.

  4. Zdroj: Al Mayadeen English
    3. dubna 23:57

    Jakýkoli pokus ukrajinské vlády „vzít si zpět“ Krym by se setkal s pevným odporem a odporem lidí, kteří tam žijí.

    Před sedmnácti měsíci americké ministerstvo zahraničí oficiálně prohlásilo, že USA „NIKDY“ neuznají Krym jako součást Ruska. Před třemi měsíci ukrajinský prezident Zelenskyj slíbil, že si „vezme zpět“ Krym. Je to možné?

    V červnu 2016 jsem navštívil Krym s delegací z Centra pro občanské iniciativy (CCI). Jedná se o americkou organizaci, která po desetiletí vede výměnu lidí s Ruskem. Nikdy nedostali finanční podporu z Ruska, ale v 90. letech obdrželi nějaké granty od USAID. CCI podporuje zejména výměny s Rotary kluby.

    Na Krymu jsme sídlili v Jaltě, malém městě u Černého moře. Z Jalty jsme podnikali výlety do hlavního města Simferopol, námořního přístavu Sebastopol, „údolí smrti“ a mnoha dalších destinací.

    Krym je krásný a lidé byli velmi přátelští a rádi nás viděli. V té době na ně už dva roky uvalovaly sankce Západu kvůli jejich rozhodnutí odtrhnout se od Ukrajiny v březnu 2014. Turistické lodě, které předtím navštívily jejich přístavy, už kvůli sankcím nezastavovaly. Studentům, kteří vystudovali krymské univerzity, již jejich akademické úspěchy nebyly v Evropě uznávány. Karty Visa a Mastercard nebylo možné použít. Sankce způsobily nespočet problémů.

    Setkali jsme se s mnoha skupinami včetně volené městské rady hlavního města Simferopolu, vysokoškoláků, středoškoláků, arménských a tatarských etnických skupin, obchodní skupiny Rotary a dalších. Všichni uvedli, že rozhodnutí odtrhnout se od Ukrajiny bylo ohromně populární. Oficiální výsledky referenda potvrdily to, co řekli: s účastí 83 % hlasující veřejnosti 97 % voličů uvedlo, že se chtějí „znovu sjednotit“ s Ruskou federací.

    Když jsme se ptali, proč jsou raději součástí Ruska, padala různá vysvětlení. Všichni hovořili o puči z února 2014, který svrhl prezidenta Janukovyče. Více než 75 % obyvatel Krymu hlasovalo pro Janukovyče ve volbách v roce 2010, které evropští pozorovatelé považovali za svobodné a spravedlivé. Nelíbil se jim násilný puč, který svrhl jejich zvoleného prezidenta.

    Dalším důvodem bylo, že pučistická vláda okamžitě zrušila legislativu, podle níž lze ve školách a institucích používat ruský jazyk. Většina obyvatel východní Ukrajiny a Krymu má ruštinu jako svůj rodný jazyk. Nepřátelství pučistické vlády bylo nepochybné.

    Třetím důvodem bylo násilí a násilnictví sil, které řídily převrat. Během několika dní bylo na náměstí Majdan zabito téměř 100 lidí. Existují drtivé důkazy, že zabíjení bylo provedeno ostřelovači střílejícími z místností a střech budov ovládaných opozicí. Skutečnost, že byli zabiti jak demonstranti, tak policisté, svědčí o účelovém záměru zhoršit a podnítit krizi, což se přesně stalo.

    Čtvrtým důvodem pro krymské rozhodnutí byl incident z 20. února v noci. Stovky Krymčanů odešly do Kyjeva pokojně demonstrovat ve prospěch vlády a proti stále násilnějšímu davu. Když zabíjení 20. února vyvrcholilo, uvědomili si, že je to příliš nebezpečné a pokojné protesty byly beznadějné. Domů zamířili v koloně 8 autobusů. Sto mil jižně od Kyjeva autobusovou kolonu zastavili ultranacionalističtí násilníci. Všichni cestující byli terorizováni, mnoho z nich bylo zbito a sedm zabito. Zprávy o tomto násilí se rychle rozšířily a šokovaly obyvatele Krymu. Referendum bylo rychle zorganizováno a konalo se bez násilí 16. března. Účast byla obrovská a výsledky byly rozhodující. O dva dny později Rusko přivítalo Krym do Ruské federace.

    Při naší návštěvě, pouhé dva roky po převratu, jsme se dozvěděli, že rozhodnutí opustit Ukrajinu nelitujeme navzdory problémům způsobeným západními sankcemi. Lidé nám říkali, že Krym byl pod Ukrajinou zanedbáván. Nyní, jako součást Ruské federace, probíhala nejrůznější vylepšení infrastruktury. Viděli jsme to z první ruky na novém letišti Simferopol. Slyšeli jsme o nadcházejícím Kerch Straight mostě, který byl dokončen o několik let později. Viděli jsme přestavbu a přestavbu slavného letního tábora mládeže Artek.

    Bylo velmi zajímavé setkání s mladými Tatary. Jedná se o muslimskou domorodou etnickou skupinu na Krymu. Na otázku, zda jsou západní nevládní organizace aktivní v podpoře opozice, se usmály a řekly: „Ano… Soros“. Později jsem se dozvěděl, že americký miliardář poskytl granty ve výši 230 milionů dolarů, aby ovlivnil Ukrajinu.

    Rick Sterling

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. /data/web/virtuals/342591/virtual/www/wp-includes/link-template.php on line 409
https://necenzurovanapravda.cz/poradce-zelenskeho-ukrajina-je-pripravena-vzdat-se-krymu/">View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings