Sůl je v posledních letech démonizována úplně stejně jako byla svého času démonizována vejce, která jsou nyní uznávána jako jedna ze „superpotravin.“
Studie, která byla provedena ve většině států světa, zjistila, že v zemích, kde se málo solí, je nižší věkový průměr. Záleží i na tom, jaká je to sůl, neboť ta, která se nachází ve vysoce zpracovaných potravinách a sama je také zpracovaná, zdravá samozřejmě není.
Jako nejzdravější je hodnocena přírodní nerafinovaná sůl, zatímco zpracovaná sůl byla vyhodnocena spíše jako špatná.
Pravděpodobné příčiny škodlivosti zpracované soli:
•Nedostatek minerálů, které jinak potřebujeme pro homeostázu
•Obsahují další problematické přísady (např. rafinovaná sůl má tendenci se shlukovat, takže vyžaduje látky, které zabrání hrudkování, z nichž mnohé nepříznivě ovlivňují zeta potenciál).
•Proces rafinace, při kterém se do soli vnášejí nezdravé chemikálie (např. uhličitan sodný, hydroxid sodný, chlorid barnatý nebo uhličitan barnatý se používají k odstranění minerálů kromě sodíku z rafinované soli).
Zdravá je tedy jen přírodní sůl, ať už z jakéhokoli zdroje (v některých lokalitách mohou být problémem mořské soli mikroplasty).
Ale stejně jako je špatné, když se solí málo, je špatné i přílišné přesolování. Ideál je někde uprostřed.
Co tedy rozsáhlá studie, provedená ve 181 zemích světa, zjistila?
Slyšeli jste to znovu a znovu. „Nízký obsah soli = zdravé srdce“; „Sůl způsobuje vysoký krevní tlak a srdeční selhání.“ Ukázalo se, že skutečným zabijákem je omezení soli.
Velká studie zjistila, že nízká hladina sodíku zvyšuje riziko úmrtí o 34%. Když nemáte dostatek soli, vaše krev se zahušťuje, krevní oběh se zpomaluje a tvoří se sraženiny. Ale co sůl zvyšující krevní tlak? Neuvěříte, jak zbytečné je omezování soli.
V roce 1977 se lidé v Americe začali bát soli. Výživové pokyny amerického senátu varovaly, že sůl zvyšuje krevní tlak a způsobuje srdeční selhání.
Krevní tlak je jednou z nejvíce manipulovaných zdravotních metrik v moderní medicíně. Jediné, co musí udělat, je vybrat číslo, Big Pharma kolem něj postaví lék, a pak zúží okruh „zdravých“ tak, aby většina lidí zdravá nebyla. Je to recept na celoživotní recepty.
Výzkum však ukazuje, že váš krevní tlak klesne o méně než jedno procento, pokud vynecháte sůl. A u nemocničních pacientů, kteří dostávají 10x více soli prostřednictvím chloridu sodného intravenózně, krevní tlak nestoupá do závratných výšin. To je zvláštní.
Co vám neřeknou je: příliš málo soli je často špatné. Studie ukazují, že nízký příjem soli je spojen s únavou, závratěmi a nespavostí. Zvyšuje riziko fibrilace síní a vysoké srdeční frekvence. Váš mozek a srdce potřebují sodík.
Hyponatrémie, nedostatek sodíku v krvi, je skrytá epidemie. Ale protože je sůl démonizována, neví se o tom.
Patnáct až 20 procent nemocničních pacientů má nedostatek sodíku. Je to běžný důvod hospitalizace a tento nedostatek může být způsoben mnoha druhy léků.
Příliš mnoho soli je špatné, ale příliš málo soli je stejně špatné nebo možná ještě horší. Během studie bylo 181 zemí vzájemně porovnáno a v zemích „chudých na sůl“ měli lidé kratší průměrnou délku života.
Další studie zjistila, že nízká hladina sodíku zvyšuje riziko úmrtí o 34%.
Válka proti soli je součástí určitého vzorce: tvrdí, že slunce způsobuje rakovinu (více k tomuto tématu najdete zde a zde) a že vejce způsobují infarkt.
Jsou obětními beránky ve zvráceném systému, který těží ze zmatku, ale lidé se začínají probouzet.
O výzkumu soli a jejích skutečných účincích si můžete více přečíst zde.
Sodik je doslova palivo pro neurony v mozku.
Neuron bez sodiku se pohybuje pomalu a neochotne tvori spojeni. Prave Spojenim neuronu vznika „napad“ nebo „pamet“.
Pokud mate sodiku malo, jste pak logicky unaveni, sklesly a bez napadu !
Prubezny prijem sodiku beheem celeho dne je potrebny, stejne jako prubezny prijem C vitaminu.
Spolknout 1000mg tabletku C vitaminu je stejny nesmysl jako spolykat pytel bramburku na posezeni.
Prijem techto latek je nejvice prospesny pokud je prijem prubezny.
napr. pit lehce osolenou vodu s pridanym vitaminem C. Kupte si cisty praskovy vitamin C za par korun, tabletam plne pojiva, plnidla a cukru se vyhnete.
Kvôli dlhému drancovaniu našej ekonomiky /ktoré zničilo aj firmu Solivary/ a príkazu EÚ už dávno nesmieme soľ ani ťažiť, ani spracúvať. Jedine dovážať.
Jediné co smíme je vyrábět pro západ. Poděkujme Havlovi, Kluasovi a podobným zmet..m.
Pokud by lidé jedli denně dostatek – cca aspoň 30 % a více SYROVÉ ZELENINY, VČETNĚ ZELENÝCH LISTŮ, A OVOCE, ZDRAVÉ SOLI BY MĚLI DOSTATEK !
http://www.co-jist.cz