Jak Al Gore vydělal 330 milionů dolarů na klimatickém alarmismu

Jak Al Gore vydělal 330 milionů dolarů na klimatickém alarmismu

Klimatický alarmismus není jen jeden obří podvod, ale pro mnohé z těch, kdo jej již dlouhé roky propagují, také neskutečně lukrativní kšeft.

Al Gore přišel v 90. letech s předpověďmi, které již měly mnohdy dojít k naplnění (k většině jeho apokalyptických předpovědí mělo dojít do 20-30 let), nicméně ani jedna jeho alarmistická předpověď se nenaplnila.

O to bizarnější je pak fakt, že za film, ve kterém varuje před zcela smyšlenou apokalypsou, dostal Oscara.

Pro Al Gora je však podstatné, že tento obor neskutečně nese. To je také jeden z důvodů proč se on a jemu podobní snaží klimaalarmismus nadále přiživovat a propagovat.

Pokud by většina lidí tento podvod odhalila, pravidelný přísun milionů by skončil…

Jak Al Gore vydělal 330 milionů dolarů na klimatickém alarmismu?

Bývalý americký viceprezident vydělal jmění poté, co prohrál s Georgem W. Bushem. 

Po neúspěšných volbách založil zelenou investiční firmu, která má nyní  hodnotu 36 miliard dolarů. Firma mu vyplácí 2 miliony dolarů měsíčně… a přitom varoval před „dešťovými bombami“ a „vroucími oceány“.

  • Al Gore vydělal stovky milionů díky jeho klimatické propagandě
  • Bývalý viceprezident je průkopníkem v investování do zelených technologií
  • Goreova společnost Generation Investment Management mu platí 2 miliony dolarů měsíčně
  • Společnost má po celém světě miliardové investice
  • Čisté jmění jeho společnosti ve výši přibližně 300 milionů dolarů je doplněno honoráři za řečnictví, akcie a nemovitosti

 

Varování před hrozící katastrofou je pro Al Gorea tedy velmi lukrativní.

Jeho divoká předpověď v Davosu, že Země čelí „dešťovým bombám“ a „vroucím oceánům“, je jen poslední z desetiletí trvající linie klimatického alarmismu.

Bývalý viceprezident byl zároveň průkopníkem investic do zelených technologií, které zvýšily jeho majetek na odhadovaných 330 milionů dolarů.

Čtyři roky po své porážce Georgem W. Bushem v roce 2000 Gore založil Generation Investment Management s bývalým výkonným ředitelem Goldman Sachs a blízkým přítelem Davidem W. Bloodem.

Investiční firma, od níž Gore dostává 2 miliony dolarů měsíčně, se věnuje pomoci společnostem pokročit na zelené cestě. Hodnota společnosti se pohybuje kolem 36 miliard dolarů.

O své roli při zakládání fondu hrdě řekl, že byl jen loutka: „Nejsem sběrač akcií“.

V letech 2008 až 2011 společnost vygenerovala zisk ve výši přibližně 218 milionů dolarů, které byly rozděleny mezi jejích 26 partnerů. Gore měl jako zakladatel pravděpodobně velký podíl na zisku.

Firma vlastní miliony akcií ve společnostech jako Amazon, Microsoft, mateřská společnost Google Alphabet a král traktorů John Deere.

Skupina také investovala do méně známých společností, jako je Motivate, což je společnost stojící za newyorským Citi Bike, nebo do tchajwanského výrobce elektrických skútrů Gogoro.

Gore v roce 2017 pro Wired řekl, že jednou z prvních společností, do kterých Generation investovala, byla BP. Řekl však, že fond odešel před katastrofou Deepwater Horizon v Mexickém zálivu v roce 2013.

V roce 2004, kdy byla společnost založena, Gore přednášel o nebezpečích klimatických změn, mimo jiné na premiéře kritikou ceněného filmu The Day After Tomorrow .

Tyto přednášky vedly k tomu, že získal hlavní roli v oscarovém dokumentu z roku 2006 An Inconvenient Truth.

Film plný apokalyptických předpovědí, které se nikdy nesplnily, v průběhu let vyvolal kontroverzi a pobouření kvůli tomu, že byl promítán studentům škol v USA a Velké Británii.

Goreovy vazby na Demokratickou stranu byly také kritizovány za politizaci klimatických problémů.

Rodák z Tennessee Gore mezitím vydělal miliony, když světu přednášel, že lidstvo prohrává válku se změnou klimatu.

Na Světovém ekonomickém fóru v roce 2020 řekl: „Toto jsou Thermopyly. Tohle je Agincourt. Tohle je Dunkerque. Tohle je bitva v Ardenách. Toto je 11. září. Musíme situaci čelit.“

V listopadu 2021 na summitu OSN o změně klimatu přirovnal samolibost světa ohledně změny klimatu ke způsobu, jakým svět nedokázal brát vážně hrozbu fašismu ve 30. letech 20. století.

S odvoláním na slavné varování Winstona Churchilla, že „éra prokrastinace se chýlí ke konci,“ Gore na klimatickém summitu OSN v Glasgow řekl, že důsledky globálního oteplování brzy podnítí akci.

„Nyní vidíme důsledky klimatické krize v každé části našeho světa,“ řekl a zopakoval Churchilla. Vědci nás varovali, že tyto důsledky přijdou.

Goreova rodina po generace vlastní zemědělskou půdu v ​​jeho domovském státě Tennessee. Jeho sídlo v Nashvillu má hodnotu 7,5 milionu dolarů, jeho sídlo na nábřeží v Montecitu má hodnotu 13 milionů dolarů, jeho dům ve Virginii má hodnotu asi 3 miliony, stejně jako jeho byt v budově St. Regis v San Franciscu.

Kromě svých peněz od Green Investment Management vlastní Gore akcie ve velkých společnostech jako Apple a Google v hodnotě kolem 80 milionů dolarů a jako člen kompenzačního výboru dostává od Applu plat.

Gore také dostává minimálně 200 000 $ za veřejné vystoupení. Goreovo poradenství v oblasti životního prostředí je také požadováno největšími světovými korporacemi za nezveřejněné částky.

Gore ovšem nebyl vždy tak bohatý.

Když se ucházel o prezidentský úřad poté, co sloužil jako věrný podřízený Billu Clintonovi po dobu osmi let, jeho čisté jmění bylo pouhých 1,7 milionu dolarů, většinou z majetku jeho rodiny v Tennessee.

Poté, co se Gore ucházel o prezidenta, dostal 15 milionů dolarů z peněz daňových poplatníků na „náklady na nominaci“, uvedla tehdy ABC News.

Důchod viceprezidenta se odvíjí od počtu let, kdy osoba zastávala veřejnou funkci. Po odchodu z úřadu viceprezidenta v roce 2016 dostal prezident Joe Biden za 43 let veřejné služby 1 milion dolarů ročně.

Celkově Gore sloužil ve Sněmovně reprezentantů, Senátu a jako viceprezident po dobu 24 let.

V článku CNN z roku 2000 o jeho bohatství bylo uvedeno: „Gore nevlastní jedinou akcii.“ Goreův poradce pro zdraví, Richard Boxer, televizní stanici řekl, že Gore se „vůbec nezajímá o podnikání.“

Jeho nejlukrativnějším počinem během prezidentské kampaně byla jeho kniha Earth in the Balance z roku 1992, která mu vynesla honorář ve výši 1,1 milionu dolarů.

Příspěvek CNN také uvádí, že ačkoli byl Gore šampionem internetu a technologií, nebyl prvním investorem v Silicon Valley. Příspěvek uvádí, že většina jeho majetku pocházela z obchodních jednání jeho otce. Goreův otec zemřel v roce 1999.

Poté, co odešel z politiky, Gore založil v roce 2004 televizní síť Current. O devět let později získal 70 milionů dolarů z prodeje kanálu Al-Džazíře. Během svého působení ve funkci generálního ředitele společnosti Current Gore pobíral roční plat 1,2 milionu dolarů.

Pouhé dva týdny po prodeji Current TV se Gore rozhodl využít některé ze svých opcí na akcie společnosti Apple.

Zhruba ve stejnou dobu si Gore účtoval téměř 200 000 dolarů za soukromé přednášky. Jeho řidič zůstal věrný značce, hvězda Inconvenient Truth požadovala hybridní sedan jako způsob dopravy spíše než SUV.

To pomohlo Goreovi mít bohatství srovnatelné s republikánským kandidátem na prezidenta Mittem Romneym z roku 2012, který byl těžce očerňován mainstreamovými médii za jeho osobní jmění přesahující 200 milionů dolarů.

Gore působí v představenstvu Applu od roku 2003, za tu dobu nashromáždil více než 100 000 akcií a omezených akcií společnosti. V roce 2021 obdržel více než 350 000 dolarů jako kompenzaci za svou roli v kompenzačním výboru společnosti.

Začátkem tohoto týdne CNBC uvedla, že Gore a další dva členové výboru hlasovali pro snížení platu generálního ředitele Tima Cooka o 40 procent z přibližně 98 milionů dolarů na 49 milionů dolarů.

Během jeho funkčního období vzrostla cena akcií společnosti o závratných 5 900 procent – ​​což znamená, že pokud by uplatnil své opce, okamžitě by vydělal desítky milionů dolarů.

V roce 2013 byly jeho akcie v Applu oceněny na 45,6 milionu dolarů. Ve stejném roce Gore zdědil nezveřejněný počet akcií společnosti Occidental Petroleum Corp. v hodnotě od 500 000 do 1 milionu USD.

Během jeho působení ve funkci senátora byla jedním z jeho největších dárců společnost Occidental Petroleum, společnost zabývající se fosilními palivy. Společnost byla dlouho spojena s Goreovým otcem, který byl také senátorem.

Gore starší odstoupil ze Senátu v roce 1970 a získal 500 000 dolarů jako předseda uhelné společnosti Island Coal Creek společnosti Occident Petroleum.

Centrum pro veřejnou integritu ve studii z roku 2000 zjistilo, že Gore dostával ročně 20 000 dolarů od společnosti Occidental ve splátkách leasingu, které společnost dostávala na pozemky vlastněné rodinou Goreových.

V červenci 1992, před volbami Clinton-Gore, New York Times napsal: „Některá kritika pana Gora během jeho první kandidatury do Kongresu v roce 1976 se týkala zapojení jeho otce do energetických zájmů.

V roce 2009, Gore koupil za 9 milionů dolarů přímořské sídlo v kalifornském Montecitu. O rok později oznámil rozvod s manželkou Tipper, se kterou byl ženatý 40 let.

Rozchod je považován za příklad „šedého rozvodu“, což znamená rozchod, který není prudký, ale je pouze výsledkem rostoucího odcizení mezi dvěma lidmi. Nic nenasvědčuje tomu, že by rozvod příliš zatížil Gorovu peněženku.

Gore také sloužil v různých rolích – většinou jako konzultant nebo partner – v několika společnostech, včetně Googlu a společnosti rizikového kapitálu ze Silicon Valley Kleiner Perkins Caufield & Byers. Ani jedna společnost nezveřejnila, kolik Goreovi za jeho služby zaplatili.

Když v roce 2001 nastoupil do společnosti Google jako konzultant, Gore získal více než 30 milionů dolarů v opcích na akcie. 

Bývalý senátor vlastní dům v hodnotě mnoha milionů dolarů v Nashvillu ve Virginii a byt v San Franciscu, kde sídlí Generation Investment Management.

Televize CBS v roce 2007 uvedla, že Goreův domov v Nashvillu spotřeboval 20krát více, než je celostátní průměr.

V říjnu 2021 Gore and Blood vytvořili společnost Just Climate, aby investovali do řešení, která pomohou omezit nárůst globální teploty o 1,5 stupně Celsia.

Just Climate byla založena s cílem dekarbonizovat nejobtížnější segmenty globální ekonomiky, které investoři dosud ignorovali, uvádí Blood.

V březnu 2017 Barron’s publikoval článek s názvem „Al Gore vyhrává investování“.

Téhož roku Charlie Munger, vrchní poručík Warrena Buffetta, na schůzce řekl, že cítí, že Gore není „příliš chytrý“, ale že vyvinul jednoduchou investiční strategii, která mu fungovala.

Jeho obchodní úspěchy byly tak velké, že když Gore v roce 2007 obdržel Nobelovu cenu za mír a související finanční odměnu 1,9 milionu dolarů, vložil všechny své zisky do Aliance pro ochranu klimatu, kterou založil.

Al Gore ví už dlouhé roky, že investice do klimatického podvodu se mu vyplatí. A to o to víc, že nyní se dostává klimatická agenda do popředí politiky většiny západních zemí…

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 16 Průměrně: 4.9]

2 thoughts on “Jak Al Gore vydělal 330 milionů dolarů na klimatickém alarmismu

  1. Dookola sa opakujuce vety v tomto dlhociskom clanku vo vseobecnej rovine ani nebudem dokonca citat. Uprednostnuje strucne, vecne a konkretne clanky a nie toto rozpravanie pokazenej platne… ak ma autor takyto prejav aj bezne, asi by som s nim nestracal cas a nervy na ziadnu debatu! 🤭

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. /data/web/virtuals/342591/virtual/www/wp-includes/link-template.php on line 409
https://necenzurovanapravda.cz/jak-al-gore-vydelal-330-milionu-dolaru-na-klimatickem-alarmismu/">View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings