Vzestup petrojüanu: Konec vlády petrodolaru a dopad na globální trhy

Vzestup petrojüanu: Konec vlády petrodolaru a dopad na globální trhy

Věděli jste, že centrální banky loni nakoupily více zlata než kterýkoli jiný rok za posledních 56 let – od roku 1967?

Právě rok 1967 byl významným rokem ve finanční historii, především kvůli událostem v londýnském Gold Pool.

London Gold Pool byla dohoda mezi centrálními bankami USA a západoevropskými zeměmi o stabilizaci ceny zlata. Cílem bylo udržet cenu zlata na 35 dolarech za unci hromadným nákupem a prodejem zlata podle potřeby.

V roce 1967 se však londýnský zlatý pool zhroutil kvůli nedostatku zlata a rostoucí poptávce po kovu. Bylo to proto, že evropské centrální banky nakupovaly obrovské množství zlata, když začaly pochybovat o slibu americké vlády navázat dolar na 35 dolarů/oz zlata. Tyto nákupy vyčerpaly zásoby londýnského zlatého fondu a zvýšily cenu zlata.

Stručně řečeno, rok 1967 byl začátkem konce brettonwoodského mezinárodního měnového systému, který existoval od konce druhé světové války. To nakonec vedlo k tomu, že americký dolar byl v roce 1971 odvázán od zlata. Od té doby není dolar krytý zlatem, ale je podporován petrodolarovým systémem a nátlakem.

Jde o to, že velké globální toky zlata mohou být známkou toho, že se chystá změna paradigmatu v mezinárodním měnovém systému.

Centrální banky jsou největšími hráči na trhu se zlatem. A protože jsme právě byli svědky největších nákupů zlata centrálními bankami od roku 1967, je jasné, že se chystá něco velkého.

A to jsou jen oficiální čísla, která vlády uvádějí. Skutečné nákupy zlata by mohly být mnohem vyšší, protože vlády jsou často neprůhledné ohledně svých držeb zlata, které považují za důležitou součást své ekonomické bezpečnosti.

Nyní jsme na prahu radikální změny v mezinárodním měnovém systému s hlubokými důsledky. Přesto si jen málokdo uvědomuje, co se děje a jaký obrovský význam to má.

Většinu lidí proto čeká překvapení – a nebude to příjemné. Budou to oni, kdo jsou zodpovědní za selhávající peněžní systém.

Ale pro všechny to nemusí být katastrofa…

Ti, kteří se před touto změnou paradigmatu zachovají správně, by mohli vydělat jmění.

Skutečný důvod obrovských zlatých rezerv Číny

Podle Financial Times budou v roce 2022 největšími odběrateli zlata Čína a producenti ropy na Blízkém východě. Není to náhoda, protože tyto země budou středem změn v mezinárodním měnovém systému.

Není žádným tajemstvím, že Čína už mnoho let hromadí co nejvíce zlata.

Čína je největším světovým producentem a kupcem zlata. Většina tohoto zlata končí v čínské státní pokladně.

Nikdo nezná přesné množství zlata, které Čína vlastní, ale většina pozorovatelů se domnívá, že je to násobek toho, co si vláda nárokuje.

Dnes je jasné, proč má Čína neukojitelnou poptávku po zlatě.

Peking čekal na správný okamžik, aby ukončil hegemonii amerického dolaru. A teď ta chvíle nastala…

Klíčem k pochopení všeho je nedávná historická návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Saúdské Arábii a dalších zemích Rady pro spolupráci v Zálivu (GCC), čímž bylo zahájeno nové paradigma všerozměrné energetické spolupráce.

GCC zahrnuje Saúdskou Arábii, Kuvajt, Katar, Bahrajn, Omán a Spojené arabské emiráty. Tyto země představují více než 25 % celosvětového vývozu ropy, přičemž samotná Saúdská Arábie přispívá přibližně 17 %. Navíc více než 25 % čínského dovozu ropy pochází ze Saúdské Arábie.

Čína je největším obchodním partnerem GCC.

Setkání odrážejí přirozený – a rostoucí – obchodní vztah mezi Čínou, největším světovým dovozcem ropy, a Radou pro spolupráci v Zálivu, největším světovým vývozcem ropy.

Během své návštěvy Xi učinil následující důležité poznámky:

„Čína bude i nadále dovážet velké množství ropy ze zemí GCC, rozšiřovat dovoz zkapalněného zemního plynu, posilovat spolupráci v oblasti rozvoje ropy a zemního plynu, inženýrských služeb, skladování, přepravy a rafinace a plně využívat Shanghai Petroleum a National Gas Exchange jako platformy pro vypořádání obchodu s ropou a plynem v jüanech.”

Po letech příprav zahájila Shanghai International Energy Exchange (INE) v březnu 2018 termínový kontrakt na ropu denominovaný v čínských jüanech. Jde o první termínovaný kontrakt na ropu obchodovaný v Číně. Smlouva je založena na ropě Brent, globální referenční hodnotě pro ceny ropy, a je vypořádána v hotovosti.

Od té doby může kterýkoli producent ropy prodávat svou ropu za cokoliv jiného než za americký dolar – v tomto případě za čínský jüan.

Futures kontrakt na ropu INE Yuan nabízí nový cenový standard pro globální trh s ropou, kterému tradičně dominuje americký dolar. Obchodováním v jüanech má kontrakt za cíl zvýšit používání čínské měny ve světovém obchodu a snížit závislost na americkém dolaru.

Jeho význam spočívá v jeho potenciálu posunout rovnováhu sil na ropném trhu z USA do Číny a zvýšit využití čínského jüanu ve světovém obchodu.

Je tu však velký problém. Většina producentů ropy nechce hromadit velké zásoby jüanu a Čína to ví.

Čína proto konkrétně spojila futures kontrakt na ropu se schopností převádět jüany na fyzické zlato prostřednictvím zlatých burz v Šanghaji (největší světový trh s fyzickým zlatem) a Hongkongu, aniž by se dotkla čínských oficiálních rezerv.

PetroChina a Sinopec, dvě čínské ropné společnosti, jsou hlavními kupci likvidity futures na ropu v jüanech. Pokud tedy chce producent ropy prodávat svou ropu v jüanech (a nepřímo i ve zlatě), vždy se objeví nabídka.

Po letech růstu a řešení nedostatků je nyní poprvé připraven futures kontrakt na ropu INE Yuan.  Xi by neslíbil GCC velké a konzistentní nákupy ropy, pokud by nebyl připraven.

Proč je pro Čínu důležité nakupovat ropu a plyn od Rady pro spolupráci v Zálivu v jüanech?

Protože podkopává petrodolarový systém, který je oporou amerického a mezinárodního finančního systému od kolapsu brettonwoodského systému v roce 1971.

Saúdové se vzdají a co se stane?

Téměř 50 let Saúdové důsledně trvali na tom, že každý, kdo chce jejich ropu, musí platit v amerických dolarech.

To se ale nedávno změnilo.

Po historické návštěvě Si Ťin-pchinga a významném oznámení saúdská vláda nijak neskrývala svůj záměr prodávat ropu v jüanech. Podle nedávné zprávy agentury Bloomberg:

Saúdská Arábie je podle ministra financí království otevřena jednání o obchodování v jiných měnách než v americkém dolaru.

Stručně řečeno, Saúdové jsou přesvědčeni, že USA nedodržují svůj konec petrodolarové dohody. Nemají tedy pocit, že by si svůj díl měli nechat.

Saúdové jsou také naštvaní na USA, že neposkytují dostatečnou podporu v jejich válce proti Jemenu. 

V tomto momentě vstoupila na scénu Čína a po mnoha letech konečně donutila Saúdy přijmout jüan jako platbu.

Muselo se to stát.

Čína je již nyní největším světovým dovozcem ropy. Množství dovážené ropy navíc stále roste, protože pohání ekonomiku více než 1,4 miliardy lidí.

Naprostá velikost čínského trhu znemožnila Saúdské Arábii – a dalším vývozcům ropy – donekonečna ignorovat požadavky Číny na platby v jüanech. Šanghajská mezinárodní energetická burza ještě více usnadňuje exportérům ropy podnikání.

To je základ.

Saúdská Arábie – základní pilíř petrodolarového systému – otevřeně souhlasila s ukončením prodeje své ropy výhradně v amerických dolarech.

To je známka blížící se a obrovské změny pro všechny držitele amerických dolarů. Bylo by neuvěřitelně pošetilé ignorovat toto obří červené varovné znamení.

Dokonce i WSJ připouští, že takový krok by byl pro americký dolar katastrofální.

Krok Saúdské Arábie by mohl zpochybnit převahu amerického dolaru v mezinárodním finančním systému, na který se Washington po desetiletí spoléhal při tisku státních pokladničních poukázek, aby mohl financovat svůj rozpočtový deficit.

Ron Paul je americký politik a lékař, který je po desetiletí hlasitým kritikem současného mezinárodního měnového systému. Nixonův krok k odvázání dolaru od zlata v roce 1971 ho původně motivoval ke vstupu do politiky. 

Je známý svými názory na měnovou politiku, centrální bankovnictví a Federální rezervní systém. Ron Paul napsal několik knih na tato témata a obhajuje návrat ke zdravým penězům a zlatem krytému peněžnímu systému.

Stručně řečeno, Ron Paul ví o mezinárodním měnovém systému více než téměř kdokoli jiný.

Jednou pronesl projev s názvem „Konec dolarové hegemonie“, ve kterém poukázal na jednu věc, která by způsobila kolaps amerického dolaru.

Zde je relevantní část:

„Ekonomický zákon, že poctivá směna vyžaduje jako platidlo pouze věci skutečné hodnoty, nelze zrušit.

Chaos, který jednoho dne vyplyne z našeho experimentu s celosvětovými nekrytými penězi, bude vyžadovat návrat k penězům skutečné hodnoty.

Budeme vědět, že se blíží den, kdy země produkující ropu požadují za ropu zlato nebo jeho ekvivalent spíše než dolary nebo eura.

Čím dříve, tím lépe.“

To je základ.

Konec petrodolarového systému se nezadržitelně blíží.

Tento systém již více než 50 let umožňuje vládě USA a mnoha Američanům žít nad poměry.

USA tuto jedinečnou pozici berou jako samozřejmost. Ale brzy bude pryč…

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 18 Průměrně: 5]

2 thoughts on “Vzestup petrojüanu: Konec vlády petrodolaru a dopad na globální trhy

  1. Čím dříve tím lépe, bude to díky tzv politikům mnoho států bolet, ale jednou to díky U-SSA přijít muselo. A doufám, že už konečně národy pochopí, že lézt někomu do zádele je jeden obrovský a velice drahý omyl. jen jsem zvědav co budou ti „boháči“ s tím toaletním papírem dělat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. /data/web/virtuals/342591/virtual/www/wp-includes/link-template.php on line 409
https://necenzurovanapravda.cz/vzestup-petrojuanu-konec-vlady-petrodolaru-a-dopad-na-globalni-trhy/">View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings