Ve Španělsku zahajuje provoz největší hmyzí farma na chov moučných červů na světě a první továrna na cvrččí mouku

Ve Španělsku zahajuje provoz největší hmyzí farma na chov moučných červů na světě a první továrna na cvrččí mouku

Budoucí euroobčan má samozřejmě v duchu Green Dealu žít ve sdílených bytech v 15minutových městech, chodit pěšky, jezdit na kole, hromadnou dopravou či ve sdílených autech a jíst hmyz a umělé maso, mléko či vejce.

Aby bylo čím budoucí euroobčany nasytit, po celém kontinentu rostou hmyzí farmy jako houby po dešti. Ta největší nejen v Evropě, ale dokonce i na světě, se nyní staví ve Španělsku, kde také nedávno otevřeli první továrnu na výrobu cvrččí mouky.

Zdá se tedy, že progresivní Španělsko bude již brzy světovým lídrem ve výrobě hmyzích proteinů.

Nedávno otevřená továrna se zabývá nejen výrobou cvrččí mouky, ale také chovem cvrčků. Cvrččí mouka – jak již před časem povolila EU – může být přidávána do mnoha pokrmů (vyjma několika vybraných zemí, kde je zakázáno ji přidávat do národních pokrmů).

Připomínám, že hmyz může být v různých potravinách – seznam najdete zde – bez nějakého viditelného vnějšího označení.

Přítomnost hmyzu můžete zjistit ve složení, kde však může být uveden jen latinský název, případně lze detekovat hmyzí přídavek podle varování pro alergiky na korýše a roztoče.

Kdo má totiž uvedené alergie, bude je mít zřejmě i na hmyz. V několika málo státech (Maďarsko, Itálie, Polsko, Rumunsko) již uzákonili povinnost oddělovat potraviny s hmyzem do speciálních regálů a výrobky viditelně označit například obrázkem hmyzu.

Jinde však může být potravina s hmyzem přimíchána v regálu mezi potraviny bez hmyzu. Hmyz je však stále příliš drahý, takže takové výrobky jsou zpravidla dražší než výrobky bez hmyzu.

Zřejmě právě proto, aby se cena poněkud srovnala, budují se velké továrny, schopné nejen odchovat ohromné množství hmyzu, ale zároveň tento hmyz zpracovat.

Lze předpokládat, že nové španělské továrny budou zásobovat celou Evropu…

Cvrččí mouku lze podle katalánského výrobce přidávat do jakéhokoli druhu jídla. Mouční červi z hmyzí farmy v Salamance mají široké využití, od krmiv pro zvířata po textil a kosmetiku, používají se také do pečiva a cukrovinek.

Příprava jídla pomocí hmyzu je v Evropě již realitou. Poté, co Evropská komise od roku 2021 postupně schválila konzumaci určitého hmyzu, jako jsou mouční červi, sarančata stěhovavá, cvrčci domácí  a larvy potemníka, několik „továren Agendy 2030“ ve Španělsku přináší tyto produkty do supermarketů.

Španělsko přebírá vedoucí roli v „zelené“ agendě nastíněné Bruselem, píše list La Gaceta. Na rozdíl od zemí jako Itálie, kde vláda Meloniové zakázala hmyzí moučku pro produkty, jako je pizza a těstoviny, aby ochránila kulturu středomořské kuchyně, Pyrenejský poloostrov zaujímá jiný přístup.

Podle provozovatele se v Salamance staví největší hmyzí farma na světě. Stavba začala na konci února; je to projekt, který byl oznámen již před lety.

Cílem biotechnologické společnosti Tebrio je v továrně o rozloze 90 000 metrů čtverečních ročně vyrobit 100 000 tun produktů speciálně vyrobených z moučných červů (Tenebrio molitor).

Moučný červ prochází procesem metamorfózy se čtyřmi stádii: vajíčko, larva, kukla a brouk, vysvětluje mediální portál El Confidencial . Myšlenkou nové továrny v Salamance je využít všechny tyto různé fáze k získání různých produktů.

Moučný červ je podle La Gaceta určen k použití v mnoha oblastech, od krmiv pro zvířata přes hnojiva a textilie až po léky a kosmetiku. Hmyz se také používá do chleba a sladkostí.

Katalánský výrobce Grillco začal v lednu ve velkém uvádět na trh cvrččí mouku.

„Továrna má také vlastní chovné zařízení, které zaručuje kvalitu produktu od samého začátku,“ říká. Jakmile cvrčci dosáhnou vhodné velikosti, budou dehydratováni a rozemleti.

„Jemnou cvrččí mouku lze přidat do jakéhokoli druhu jídla a použít ve všech druzích receptur,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů společnosti.

„Je to superpotravina, vysoce výživná a má významné přínosy pro planetu a naše zdraví. Při smíchání s jinými potravinami je prakticky nezjistitelná“ a nemá žádnou specifickou chuť. To usnadňuje přijetí spotřebitelů.“

Mouka se prodává online, v některých supermarketech a řemeslným podnikům, které ji chtějí použít k výrobě různých vlastních produktů. Zprávy nezmiňují žádné analýzy, obavy nebo kontroly.

Na závěr připomínám, že při kontrolách hmyzích farem byl v minulosti mimo jiné zjištěn poměrně vysoký obsah parazitů v hmyzu, v některých případech i nebezpečných pro člověka…

 

 

 

 

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 18 Průměrně: 5]

9 thoughts on “Ve Španělsku zahajuje provoz největší hmyzí farma na chov moučných červů na světě a první továrna na cvrččí mouku

    1. V Ćesku to fialový hnus ovšem přijme oběma rukama. Co budeme žrát? Je málo střevních rakovin a katarů? Kdyby nás ty KURVY otrávily naráz, udělaly by líp. Ale to by WHO vydělalo na skapávajících ofcích HOVNO.Hnus, zase se mi chce blejt!

    2. No neviem teda, ze sa nejaki mlynari rozhodli, ze nie, neznamena, ze to sem nebude prudit ak uz neprudi.. 🤷‍♀️ Na Slovensku su rovnake vylizane podrztasky a spolahlivi partneri 😎💩

  1. Netušila jsem, že naši muslimští bratři tak milují pojídání moučných červů a cvrčků, když se píše o novodobých euroobčanech, ale proti gustu..

    1. Ten hmyzí hnůj nebude pro muslimy ani židy. ten je pro nás. Naše kočka nežere ani maso co na něj moucha snesla vajíčka. Hnusem se otřepavá a mává packou. Hmyz totiž žerou ptáci , savci NE. My z těch svinstev co má hmyz ve střevech SKAPEM. Ale pro vyvolené bude jen z farem maso hallah a košer. My budeme žrát mouku z hmyzu ve všem pečivu, křupkách, oplatkách a hlavně do rohlíků a chleba nám budou dávat šmakulajdu. Chudí, co trpí u nás morbidní nafouknutou obezitou z balastu, co tělo ředí a dává do tuku – ti budou ještě nafouknutější a nemocnější .Bělounká muší vajíška s červíčky, budou mlet do obohcených mléčných výrobků , ano i mléka a zmrzlin. My jsme podle NICH míň mež hnůj, nebo hovada.

    1. Komu nešmakují brouci a červi, budou mít lepší menu. Maso vyrobené z rakovinných nádorů. nebo kuřátka a vepřové,OBOHACENÉ spajkprotejnama místo mRNA vakcín. DOBROU CHUŤ OFCE !!! NENÍ NAD BOHATÝ VÝBĚR .Tak krásné prožití dovoleých při příznivých cenách žrádel v nenažraných hospodách, krásný pobyt na slunci obohaceném mikrovlnama, pod malovaným chemtreilsovým nebem. Třeba vás neschvátí tornádo, ani tsunami, jenom přívalové deště a záplavy. Perfektní svět 21 století, radostně do dalšího života !Můžem se těšit na podzim. Na Babišovládu pod vakcínačním terorem a další plandemie. CO SI TAK RADĚJI KOUPIT PROVAZ ?

  2. Chybi ale mouka z chrobaku. Ti by se mohly pestovat na zachodovych odpadech a usetrily by se cisticky odpadnich vod. A v hodnym ochutnenim by z chrobaku byl vyborny byznis!!! A hladovejici duchodci by na ulicich sbirali psi hromadky a fabriky na chrobaky by je vykupovaly za korunu za kilo hromadky. A mohly by se tak snizit i duchody a za usetrene duchody by bylo mozne nakoupit nove granaty a zbrane.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *