Sabotáž Nord Streamu by mohla vést ke kolapsu NATO

Sabotáž Nord Streamu by mohla vést ke kolapsu NATO

To je konstatování odborníků, kteří se sešli na konferenci, aby probrali geopolitickou situaci, přičemž útoky na Nord Stream byly hlavním tématem.

Nejde tedy o nějakou „proruskou propagandu,“ ale jedná se o jasné sdělení mezinárodních odborníků a geostratégů, kteří na konferenci diskutovali zejména o dopadu tohoto útoku na Evropu.

Tato konference „Evropské platformy pro dialog a spolupráci“ se konala s mezinárodní účastí 16. března pod názvem „Sabotáž Nord Streamu, ekonomická rána pro Evropu.“

Na konferenci vystoupili :

Daniel Kovalik, profesor humanitárního práva, spolupracovník Centra pro geostrategická studia (USA)

Stephan Breu, ředitel Švýcarského centra pro globální trendy (Švýcarsko)

Laurent Heninger, vojenský historik (Francie)

Yunus Soner, politolog, autor United World International (Turecko)

Stephan Ossenkopp, novinář, zaměstnanec Schillerova institutu (Německo)

Konrad Rekas, novinář, politolog (Polsko)

Dragana Trifković, ředitelka Centra pro geostrategická studia (Srbsko)

Sabotáž Nord Stream vyvolala debatu po celém světě a mnoho účastníků těchto debat požaduje, aby byl případ plně vyšetřen v souladu s mezinárodním právem.

Profesor Jeffrey Sachs z Kolumbijské univerzity v USA nedávno vystoupil v Radě bezpečnosti OSN a vyjádřil se k případu sabotáže plynovodu Nord Stream. Zničení plynovodu Nord Stream 26. září 2022 považuje za akt mezinárodního terorismu a ohrožení míru.

Americký novinář Seymour Hersh tvrdí, že USA s pomocí Norska vyhodily do povětří plynovod Nord Stream.

Ruská federace požaduje, aby OSN zřídila nezávislou komisi, která by sabotáž vyšetřila.

Spojené státy jakékoli zapojení do případu popírají.

Jak vidíme, existuje mnoho různých tvrzení a světová veřejnost je značně zmatená. Z tohoto důvodu uspořádala Evropská platforma pro dialog a spolupráci 16. března mezinárodní konferenci s názvem „Sabotáž Nord Stream, ekonomická rána pro Evropu“.

V mnoha médiích jsme mohli slyšet různá tvrzení. Nejnovější verzí je, že za loňským útokem na plynovody Nord Stream může stát proukrajinská skupina.

The New York Times napsal: „Americké zpravodajské služby naznačují, že výbušniny na potrubí pravděpodobně umístili zkušení potápěči, kteří nemají nic společného s armádou. Útoku se nezúčastnil žádný občan Velké Británie a Spojených států amerických, ale osoby ruské nebo ukrajinské národnosti.“

Deutsche Zeit píše: „Němečtí vyšetřovatelé identifikovali loď, ze které byla provedena sabotáž Nord Stream, a dodávají, že stopy vedou ke společnosti vlastněné dvěma Ukrajinci. Tajnou operaci v Baltském moři údajně provedlo šest lidí, pět mužů a jedna žena.

Skupina se skládala z kapitána, dvou potápěčů, dvou potápěčských asistentů a lékaře, který údajně výbušniny převezl, přivezl na místo a tam je umístil. Jejich národnost není známa, píší německé noviny s tím, že útočníci používali falešné pasy, které také používali k pronájmu lodi.“

Tato poslední verze je ovšem na vodě již jen proto, že oblast, kde došlo k útokům, patří ke zdaleka nejstřeženějším evropským vodám. Jen stěží by tak mohl kdokoli podniknout takto sofistikovaný útok zcela nepozorovaně.

Jak vidíme, existuje mnoho různých tvrzení a světová veřejnost je značně zmatená. Z tohoto důvodu uspořádala Evropská platforma pro dialog a spolupráci 16. března mezinárodní konferenci: Sabotáž Nord Stream, ekonomická rána pro Evropu.

Stephan Breu, ředitel Švýcarského centra pro globální trendy, vysvětlil:

„Útok byl proveden v době, kdy Norsko, Polsko a Dánsko inaugurovaly baltský plynovod, který by měl dodávat plyn do Evropy, místo toho, který vede přes Nord Stream.

NATO k sabotáži vydalo prohlášení, v němž uvádí, že poškození plynovodů Nord Stream 1 a 2 bylo výsledkem úmyslných, lehkomyslných a nezodpovědných sabotáží.

První reakcí západních médií bylo obviňování Ruska ze sabotáže. V posledních měsících se však situace změnila, je stále těžší obvinit Rusko ze sabotáže, protože se objevují nové informace.

Představitelé NATO a EU vyzvali k vyšetření sabotáže a potrestání viníků a nyní je prověří realita, když se ukáže, že útoky nepřišly z Ruska, ale z druhé strany.“

 

Francouzský vojenský historik Laurent Henninger vyjádřil pochybnosti o dalším aspektu, jmenovitě o úloze britské rozvědky: 

„USA a Spojené království spojuje to, že oba jsou členy NATO, ale také to, že jsou „hluboce spojeny s moři.“

Kultury těchto dvou zemí jsou obecně hluboce „zakořeněné v moři“ nebo jsou přinejmenším silně ovlivněny mořskými koncepty.

A co nás učí námořní historie? Učí nás, že útoky pod falešnou vlajkou byly jednou z nejnáročnějších oblastí mořského práva za zhruba dvě století. Samotné slovo falešná vlajka nás vede k pirátské taktice používané ještě v 18. století.“

Vojenský historik poznamenal, že historii posledních dvou století od vzniku Ameriky jako nezávislého státu charakterizuje skutečnost, že 90 % konfliktů, do kterých byli Američané zapojeni, se odehrálo po „velmi podivném incidentu na moři.“

Historik Henninger uvádí jako příklady Boston Tea Party v roce 1776, námořní útok v Tripolisu v roce 1801, výbuch v havanském přístavu v roce 1898 nebo potopení lodi Lusitania v 1. světové válce a poté Pearl Harbor v roce 1941, takže to jsou všechno „ provokace z moře.“

Na závěr Henninger zdůraznil:

„Podívejte se na postoj a ideologii, kterou měli zakladatelé Spojených států během období nezávislosti. Řekli: Nejsme jako evropské monarchie a diktatury, kde suverénní vládci jdou do války z vlastní vůle, jsme mírumilovný národ, který nepůjde do války, pokud nebude napaden. Proto pokaždé řídí konflikty tímto směrem. Myslím, že zde máme rámec pro pochopení jejich postupu v průběhu času, a proto jsem ohledně budoucnosti velmi pesimistický.“

 

Yunus Soner, politolog z Turecka, hovořil o nedávném sestřelení amerického dronu v Černém moři u Krymu, o kterém sbíral informace.

„Druhý den americký Senát navrhl zákon o bezpečnosti Černého moře z roku 2023, což je vlastně opakování zákona, který byl navržen v roce 2022. Zde se spojují se svými bývalými kolegy ve Francii, kde tento zákon stanoví zřízení stálé rotující námořní přítomnosti NATO v Černém moři.

Tento zákon má několik cílů, jedním z nich je snížit závislost na Rusku. Zde se dostáváme k hlavnímu bodu, kterým je, že Nord Stream má dvojče, a to Turkish Stream. Ten má stejný účel jako Nord Stream, totiž energetickou integraci euroasijského regionu. Turkish Stream je také terčem USA. Je to vlastně paralelní proces, který se odráží i v rétorice.“

Yunus Soner připomněl společné prohlášení ministra zahraničí USA a jeho ukrajinského protějšku z listopadu 2018, kdy byl ministrem zahraničí Mike Pompeo. Na tom se shodují obě strany.

USA a Ukrajina zdůrazňují, že je důležité pokračovat v koordinaci s cílem zastavit plánované ruské plynovody, které by poškodily Ukrajinu, ukrajinskou ekonomiku a strategickou stabilitu, jako je Nord Stream 2 a Turkish Stream.

Oba ropovody byly zasaženy sankcemi, což ukazuje, že USA chtějí tyto energetické vazby narušit. Spáchaná sabotáž také svědčí o nefunkčnosti  sankčního režimu, protože navzdory tomu, že byly sankce zavedeny a Nord Sream a Turkish Stream zasáhly ekonomicky, nestačilo to. Řekl bych, že tyto nástroje neoimperialismu již nefungují a USA byly nuceny uchýlit se k sabotáži,“ řekl Soner .

Turecký politolog na závěr uvedl: „My v Turecku si velmi uvědomujeme, že přítomnost NATO v Turecku a jeho okolí nepředstavuje hrozbu pouze pro země jako Rusko, Sýrie nebo Írán, ale také hrozbu pro turecké vazby, zejména  energetické vazby s Balkánem.

Myslím si, že Turecko si vzalo velmi dobré ponaučení z případu sabotáže Nord Stream, že přítomnost NATO v zemi a ve vodách kolem země, v Egejském moři, Středozemním nebo Černém moři představuje velkou hrozbu opakování sabotáže a hrozbu pro naši národní bezpečnost.“

 

Stephan Ossenkopp, člen Schillerova institutu v Německu, se domnívá, že federální vláda blokuje jakékoli kroky, aby čelila odhalením Seymoura Hershe v případu sabotáže Nord Stream .

„Je nutné zahájit mezinárodní vyšetřování a vyvinout tlak na Německo, ale také na Švédsko a Dánsko, aby zveřejnily a sdílely relevantní data o aktivitách v Baltském moři v posledních měsících. Myslím, že to obžalovaní, tedy USA, Norsko a NATO, neudělají.

Tlak musí přijít nejen ze strany Ruska, ale také Číny, Indie, dalších rozvíjejících se ekonomik a multilaterálních institucí, jako je OSN, ale také rychle se rozvíjející skupiny BRICS+.“

Ossenkopp se zúčastnil schůzí v německém Bundestagu, na kterých bylo navrženo ustavit parlamentní komisi, která by prošetřila, co vláda ví o případu Nord Stream, ale návrh byl rychle zamítnut.

„Na jedné straně odpůrci návrhu říkají, že to není úkolem parlamentu, ale státního zastupitelství. Federální prokurátor ale navzdory rostoucímu zájmu veřejnosti mlčel. Na druhé straně byli iniciátoři návrhu rychle pošpiněni jako Putinovi agenti, obhájci ruské agrese a šiřitelé ruské propagandy a protiamerických nálad.“

O jádru problému německý expert řekl: „Neokonzervativci jako Victoria Nulandová jsou prostě rozšířením tohoto původního, historicky hlubšího zla Britského impéria, které stále řídí současnou americkou vojenskou politiku, jako je AUKUS a globální NATO, a finanční politiky, jako je deregulace, sankce a záchranné balíčky, jejichž cílem je uznat Spojené státy jako jedinou vedoucí mocnost na světě.

Odpor proti této tyranii je však v plném proudu, o čemž svědčí ruská akce na demilitarizaci a denacifikaci reprezentativních sil NATO na ukrajinském území a Čínská globální bezpečnostní iniciativa, která spojila Saúdskou Arábii a Írán.

 

Konrad Rekas, politický analytik z Polska, uvedl, že takzvané světové veřejné mínění pravděpodobně vidí jeho zemi, Polsko, jako jednoho z nejvíce zainteresovaných válečných štváčů, kteří jsou vždy v popředí agresivní imperialistické politiky řízené z Washingtonu a Londýna.

„Ale ve skutečnosti jsou Poláci také, a možná především, oběťmi extrémně nebezpečné korelace,“ zdůraznil.

Upozornil, že nechvalně známý desetibodový plán na snížení závislosti Evropské unie na ruském zemním plynu je nehorázná propagandistická lež.

„Ze všech bodů bylo jediné, čeho bylo skutečně dosaženo, zavedení tvrdých úsporných politik, vynucených tvrdou cenovou politikou, snížení sociálního zabezpečení a nucení občanů, aby spotřebovávali méně energie.

Z polského pohledu byl americký teroristický útok na Nord Stream bezpochyby nejtragičtějším momentem současného konfliktu a není náhoda, že i mainstreamoví polští politici, jako bývalý ministr zahraničí Radek Sikorski, byli mezi prvními, kdo sdíleli informace o americké odpovědnosti za tento akt energetické sabotáže v Baltském moři.

Ostatně jedním z důležitých cílů americké politiky agrese bylo zvýšit energetickou a tím i ekonomickou závislost střední Evropy včetně Polska také na amerických a katarských dodávkách LNG, s cílem získat trh pro americké jaderné technologie,“ řekl Rekas.

 

Dragana Trifković, ředitelka Centra geostrategických studií, připomněla účastníkům konference loni zveřejněný dokument s názvem „Oslabování Německa, posilování USA.“

„Společnost RAND Corporation samozřejmě popírá, že takový dokument vytvořila, a tvrdí, že je falešný. Ve skutečnosti však dokument obsahuje pouze zjevná fakta.

Píše se v něm: „Je naléhavá potřeba přílivu zdrojů do americké ekonomiky, zejména do bankovního systému. A pouze evropské země vázané závazky v EU a NATO nám mohou poskytnout tyto zdroje, aniž by z toho pro nás plynuly  významné vojenské a politické náklady.

Zvýšení toku zdrojů z Evropy do Spojených států je možné, pokud Německo začne zažívat řízenou hospodářskou krizi. Zastavení dodávek energie z Ruska by mohlo vést k systémové krizi, která by byla zničující pro německou ekonomiku a nepřímo i pro celou EU.“

Dragana Trifković se domnívá, že z vojenského, politického a ekonomického konfliktu mezi Ruskem a Evropou těží především etablované anglo-americké elity, nikoli však občané těchto zemí.

„To, co se dnes děje na mezinárodní úrovni, je jen eskalace politiky, která platí desítky let a která se vyznačuje živenými konflikty a bojem o zdroje, které podivným způsobem proudí zpět do soukromých pokladen.

Taková politika je brzdou a občané nemají svá práva, která by měla být zaručena. Člověk má dojem, že se terorismus stal pro někoho legitimním prostředkem k dosažení jeho cílů, a že jsme se dostali do situace, kdy se změnil ve státní terorismus.“

„Chtěla bych také připomenout případ South Stream, který byl nejlepším řešením pro Balkán, jak Bulharsko upustilo od výstavby tohoto plynovodu a přiznalo, že to bylo kvůli Američanům.

Jedním z hlavních problémů dnešních států je proto nedostatek suverenity a korupce politických elit. Opravdu věřím, že jsme jako světová společnost na okraji propasti a jsme svědky hluboké krize, nejen politické, ekonomické, kulturní, vzdělávací, ale i morální, lidské.

Pokud nezměníme situaci k lepšímu, obávám se, že období zrychleného zhoršování všech hodnot může skončit pro naši budoucnost tragicky,“ uzavřela Trifkovićová.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 22 Průměrně: 5]

One thought on “Sabotáž Nord Streamu by mohla vést ke kolapsu NATO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. /data/web/virtuals/342591/virtual/www/wp-includes/link-template.php on line 409
https://necenzurovanapravda.cz/sabotaz-nord-streamu-by-mohla-vest-ke-kolapsu-nato/">View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings